Orasul Damasc, capitala Siriei, este unul dintre cele mai frumoase orase ale Orientului Mijlociu, care in ciuda trecutului tumultuos, reprezinta astazi un important centru social, politic si cultural. Supranumit si Orasul Iasomiilor, orasul Damasc este considerat cel mai vechi oras locuit neintrerupt. In zilele noastre, Damascul numara 1,711,000 de locuitori, iar cu fiecare an ce trece acesta atrage din ce in ce mai multi tursiti.
Purtat de mirosul mirodeniilor si trecand printre tarabele inghesuite, turistul descopera intre zidurile impunatoare, una dintre cele mai renumite piete din Siria, si anume Al-Hamidiyah Souq. Amestecul simbiotic si armonios dintre gust, miros si culoare desfata simturile si dezvaluie un univers al exoticului. Piata pulseaza ca un musuroi de frunici, iar comerciantii, care mai de care, incearca sa te ispiteasca cu ofertele lor. De la mirodenii si dulciuri, la materiale textile de o finete opulenta si podoabe din arigint sirian. Toate acestea aduc aminte de povestile cu printi orientali pe care cu totii le indrageam in copilarie.
Printre strazile intortocheate si inguste incepe o calatorie pe urmele unor personaje marcante din istoria omenirii. Odata ajunsi in regiunea veche a orasului Damasc, o cladire maiestuasa ne capteaza atentia. Desigur, este vorba de Marea Moschee din Damasc, cunoscuta sub mai multe denumiri, precum: Moscheea Umayyada si Moscheea Omeiada. Aceasta este una dintre cele mai importante locasuri de cult, fiind cea mai veche moschee din lume si clasandu-se pe locul patru in functie de preferintele credinciosilor musulmani. Inainte de construirea edificiului, in locul acestuia se afla bazilica ridicata pentru a-l preacinsti pe Ioan Botezatorul, care are o semnificatie aparte, atat pentru crestini, cat si pentru musulmani.
Tot in acest loc se afla mormantul lui Saladin, cunoscut si ca Leul desertului, un erou si un mare lider al musulmanilor din intreaga istorie a cruciadelor. O alta dovada a maretiei si a trecutului remarcabil este constituita de Azm Palace, care cu siguranta este unul dintre cele mai frumoase palate ale Orasului Vechi. Constructia de o frumusete rara este un exmplu remarcabil al artei orientale autentice.
La constructia acesteia au fost imbinate mai multe tipuri de pietre, si anume: gresie, piatra de var(calcar), bazalt si marmura. Acestea au fost alese pentru a conferi un aer natural constructiei, evidentiind, totodata, variate motive specifice stilului oriental.
Nu inainte ca soarele sa se retraga si sa umbreasca strazile, imamul moscheei Umayyada cheama credinciosii la rugaciune, dar seara nu se termina aici, ci abia incepe a se simti mirosul ceaiului dulce si al deliciilor culinare.