Palimpsestul este un cuvânt din limba greacă (gr. Palímpsêstos – „scris din nou”), însemnând: „pergament sau papirus de pe care s-a șters sau s-a șters scrierea inițială pentru a se putea utiliza din nou și pe care se mai văd urmele vechiului text – Din fr. palimpseste” (DEX).

Palimpsestul s-a folosit frecvent în Evul Mediu, mai ales între secolele al VII-lea și al XII-lea, deoarece pergamentul (o piele de animal special prelucrată pentru a se scrie pe ea) era foarte scump. În aceste condiții, vechile manuscrise se ștergeau cu o piatră ponce și se copiau, pe aceeași suprafață, texte noi. În felul acesta, multe texte vechi, unele importante – opere ale filosofilor precreștini, texte sacre etc. – s-au pierdut. În unele cazuri, cu mijloacele tehnice de astăzi (raze ultraviolete, substanțe chimice), se mai pot reconstitui anumite texte de pe un palimpsest.

Palimpseste celebre

Palimpsestul lui Arhimede

De-a lungul timpului, s-au descoperit și s-au păstrat câteva palimpseste importante prin informația conservată, cum ar fi:

Palimpsestul lui Arhimede – prin analiza manuscrisului cu raze ultraviolete, cu raze X și infraroșii, s-a putut constata că inițial a fost vorba de o lucrare, un codex (table cerate legate în formă de carte) al lui Arhimede, despre cerc, sferă, cilindru, metoda teoremelor mecanice (singura copie cunoscută pe acest subiect, din opera acestui învățat al lumii antice) etc., peste care, mai târziu, s-a scris un text liturgic de 177 de pagini. Palimpsestul lui Arhimede, începând cu anul 2008, este stocat pe Digital Palimpsest Web Page, iar imaginile sunt stocate pe Google Book.

Codex Ephraemi Rescriptus este un palimpsest în limba greacă, format din 209 foi, pe piele de vițel, foarte fină, din perioada Evului Mediu târziu, care conține, în varianta inițială, Vechiul și Noul Testament, peste care este scris un text aparținând lui Efrem Sirul, teolog venerat ca sfânt de către Biserica Catolică.

Codex Nitriensis – este un palimpsest care conține Evanghelia după Luca, pe 48 de pagini de pergament, text consemnat peste un altul, mai vechi, șters, aparținând Patriarhului din Antiohia, Patriarhia Antiohiei fiind una dintre cele cinci patriarhii creștine, din primul mileniu creștin, alături de Roma, Alexandria, Constantinopol și Ierusalim.

Citește și:  Ce înseamnă hedonism?

Un palimpsest aflat în Biblioteca Vaticanului și descoperit în secolul al XIX-lea conservă opera “Despre stat”, a lui Cicero, acoperită de Psalmii Sfântului Augustin.

Un dublu palimpsest cuprinde un text al lui Ioan Gură de Aur, numit și Ioan Chrysostom/Hrisostom, arhiepiscop al Constantinopolului și datează din secolul al IX-lea, scris peste un tratat de gramatică latină, din secolul al VI-lea, care, la rândul lui, acoperă un alt text din secolul al V-lea.

Codexul din Novgorod este numele celui mai vechi palimpsest din timpul Rusiei Kievene, statul slavilor estici din secolele al IX-lea – al XII-lea.

Palimpsest şi palimtext

Palimpsest, palimtext si bibliotecile virtuale
Palimpsest, palimtext si bibliotecile virtuale

Palimtext este un termen modern, un neologism specializat pentru textele din domeniul virtual, care pot fi șterse, multiplicate, copiate, mutate. Prin similitudine cu „palimpsest”, palimtextul este „papirusul” din lumea virtuală a Internetului, un fel de „codex numeric”. Spre deosebire de textul tipărit, pentru textul virtual există opțiunea de ștergere instantanee (Delete), o radiere a textului bazată pe o tehnologie complexă, care oferă avantaje uriașe legate de libertatea și dinamica procesului de comunicare, gândire, scriere etc.

În înțelegerea corectă a termenilor gramaticali, este esențial să cunoaștem diferența dintre formele corecte și cele incorecte. Palimpsest și palimtext sunt două concepte care adesea creează confuzie. Palimpsestul se referă la un pergament sau o hartă veche, care a fost ștersă pentru a fi refolosită, păstrând încă urmele textului anterior. Pe de altă parte, palimtext nu este un termen recunoscut și este adesea o greșeală comună de scriere.

Un exemplu relevant pentru ceea ce înseamnă și care este principalul avantaj al palimtextului este wikitextul – textul conceput, editat pentru Wikipedia – versiunile vechi și actuale ale acestor pagini fiind stocate într-o bază de date, continuu modificabilă.

Descoperiți mai multe despre utilizarea corectă a termenilor gramaticali și evitarea greșelilor comune vizitând articolul nostru detaliat: Cum este corect: niciun sau nici un. Acest ghid vă va ajuta să înțelegeți mai bine normele limbii române și să vă îmbunătățiți scrierea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.