Conform Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN) aproximativ un sfert din delfini si balene sunt pe cale de disparitie. Una dintre aceste cetacee – delfinul cu steag alb este in pericol grav de disparitie, numarul de exemplare fiind foarte mic.

Un numar mare de factori a contribuit la distrugerea in timp a acestei specii: prinderea si uciderea in plasele de pescuit, blocarea unor cai de migratie prin baraje, poluarea, ciocnirile nevelor, zgomotul motoarelor care deseori bruiaza sistemul de ecolocatie al delfinilor. Populatia locala vana acest delfin pentru organele si carnea sa utilizate la anumite leacuri traditionale.

Delfinul cu steag alb este numit si baiji si are denumirea stiintifica de Lipotes vexillifer. Inoata in cursul inferior si mediu al Fluviului Chang Jiang (numit si Yangtse) din estul Asiei. De asemenea ajunge si in cursurile de apa si lacurile afluente acestui fluviu.

Acest delfin de fluviu are lungimea de 2,2-2,5 m si greutatea de 125-160 kg. Femela este intotdeauna mai mare decat masculul. Se remarca prin ciocul lung si subtire, foarte putin curbat in sus, cu ajutorul caruia scormoneste in mal dupa prada sa preferata. Are maxilarele inzestrate fiecare cu cate 30-35 de dinti pe fiecare parte, perfecti adaptati sa retina cu usurinta pestii alunecosi cu care se hraneste.

Citește și:  Descoperă primele 25 cele mai inteligente animale de pe glob
Delfinul cu steag alb
Delfinul cu steag alb

Fruntea este abrupta, ochii sunt foarte mici fapt ce arata ca vederea nu este foarte dezvoltata, deci acest delfin se orienteaza mai mult prin pipait si ecolocatie. Coloritul corpului pe partea dorsala este cafeniu sau cenusiu-albastrui, iar pe cea ventrala mai deschis.

Principala caracteristica a acestei specii este inotatoarea dorsala de forma triunghiulara. Inotatoarea codala este bifurcata si orizontala, iar aripioarele pectorale sunt bine dezvoltate. Delfinul cu steag alb traieste solitar sau in grupuri mici de cel mult 2-6 exemplare. Despre reproducerea acestei specii de delfin nu se cunosc multe aspecte. Se pare ca puii de delfin au la nastere lungimea de cel mult 95 cm si cantaresc aproximativ 10 kg.

Pentru a salva de la disparitie acesti delfini oamenii de stiinta din China au inchis un brat al fluviului Yangtze si au realizat astfel o rezervatie care in mare parte este intacta din punct de vedere ecologic. Desi au intampinat multe greutati privind modul de prindere si transport a delfinilor in aceasta rezervatie ei spera ca acestia se vor adapta perfect noului mediu si vor duce la cresterea numarului de exemplare.

Definul cu steag alb face parte din ordinul Cetacea, familia Lipotidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.