Delfinul de GangeDelfinul de Gange (Platanista gangetica) dupa cum era si de asteptat traieste in special in sudul Asiei, in Fluviul Gange, dar si in Bahmaputra si afluentii acestor rauri din India, Pakistan, Nepal si Banglandesh. Este cunoscut si sub numele de bhulan ori susu si este intalnit exclusiv in raurile cu apa dulce.

Aceasta specie se remarca prin inotatoarele pectorale foarte late si ciocul lung si ingust, prevazut pe partea superioara a acestuia cu 26-39 perechi de dinti ascutiti si pe partea inferioara cu 25-35 perechi de dinti de asemenea ascutiti. La maturitate exemplarele pot ajunge la lungimea de 2,1-2,5 m si greutatea de 85 kg. Dimorfismul sexual la aceasta specie consta in faptul ca femela este mai mare dacat masculul, poate ajunge si la 100 kg.

Delfinul de Gange (Platanista gangetica)Inotatoarea codala este mare, formata din doi lobi simetrici, de culoare cenusie. In locul unde trebuia sa fie inotatoarea dorsala prezinta doar un mic pliu, de forma triunghiulara. Gatul este flexibil, ii da posibilitatea sa-si miste capul in unghiuri drepte mai ales atunci cand doreste sa scormoneasca in mal dupa hrana. Ochii sunt minusculi, situati pe partile laterale ale capului, dar de multe ori in apele tulburi delfinul distinge intensitatea luminii si directia acesteia. Coloritul corpului este cenusiu pe partea dorsala si mai deschis, rozaliu, pe partea ventrala.

Acesti delfini pot fi observati in grupuri mici de 4-6 exemplare, comunicand intre ei prin impulsuri sonore sau miscari ale corpului, sau in cazuri rare apar si in grupuri mult mai mari de pana la 30 de indivizi. Hrana acestui cetaceu consta din pesti, crustacee si alte vietuitoare care traiesc pe fundul apei, sau in apropierea acestuia si pe care le prinde ca intr-o capcana cu dintii ascutiti din fata, care ies in afara ciocului. Crapul si somnul sunt doua specii de pesti pe care delfinul de Gange le consuma mereu cu placere.

Citește și:  Mustelide carnivore - Hermelina (Mustela erminea)

Perioada de gestatie la femela este de 9-10 luni, dupa care ea face un singur pui. Acesta este nascut de obicei in perioada cuprinsa intre lunile ianuarie-mai, iar timpul cat el ramane alaturi de mama sa pentru a fi ocrotit este doar de cateva luni. La nastere puiul are lungimea de 70 cm si deseori este alaptat timp de 12 luni.

Delfinul de Gange face parte din ordinul Cetacea, familia Platanistidae. Este o specie in pericol de disparitie, se pare ca numarul de exemplare este mai mare de 100, insa mai mic de 1000 (conform cercetatorilor nu se cunoaste populatia exacta). Sunt cunoscute doua subspecii: Platanista gangetica genetica si Platanista gangetica minor – ambele foarte rare si capturate in numar mare de oameni, prinse in plasele lor de pescuit. Carnea lor este folosita ca momeala la pescuitul altor pesti, iar grasimea este considerata un afrodisiac.

Video – Delfinul de Gange (Platanista gangetica):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.