Delfinul lui Cammerson inoata in apele mai putin adanci din apropierea coastei de sud a Americii de Sud, dar si in Oceanul Indian, in Insulele Kerguelen, in Stramtoarea Magellan si Insulele Falkland. Denumirea delfinului vine de la numele naturalistului si exploratorului francez Philibert Commerson, care l-a descris ca specie, dupa ce a fost descoperit in anul 1804 de zoologul Bernard de Lacepede.

Prin coloritul sau in alb si negru delfinul lui Cammerson se aseamana foarte mult cu balena ucigasa. Aripioarele pectorale si zona capului sunt negre, doar pe gat are o pata alba. Inotatoarea dorsala si partea care incepe chiar de dinaintea ei si se intinde spre pedunculul codal cu tot cu inotatoarea codala au un colorit negru. In rest corpul este alb iar pe abdomen mai apare o zona neagra.

Delfinul lui Cammerson are lungimea corpului de 1,4-1,7 m si greutatea de pana la 86 kg. Inotatoarea dorsala este relativ mica si rotunjita, de forma concava si putin curbata, aripioarele pectorale sunt alungite, nu foarte mari, au marginile rotunjite si coloritul negru. Inotatoarea codala este mare, orizontala ca la toate speciile de cetacee si uniform bifurcata. Corpul este robust si indesat, capul este mic comparativ cu acesta, botul este ascutit, maxilarele puternice, cel superior inzestrat cu 56-68 de dinti, iar cel inferior cu 52-70 de dinti.

Citește și:  Vezi cele mai interesante specii de șobolani-negustori din genul Neotoma

Delfinul lui Cammerson

Delfinii lui Commerson traiesc in grupuri mici de 10 exemplare, in cazuri exceptionale pot atinge si un numar de 100 de exemplare. Hrana lor consta din pesti (mai ales macrou si sardine), stele de mare, calamari, krill, creveti si crabi pe care ii prind de obicei de pe fundul apei. Acesti delfini au obiceiul sa vaneze in grup, sa inoate rapid si sa faca salturi la suprafata apei. Deseori hrana lor este completata si cu alge marine.

La aceasta specie femela are dupa imperechere o perioada de gestatie de 11 luni dupa care naste un singur pui. La nastere puiul are lungimea corpului de 55-75 cm si cantareste aproximativ 6 kg. Coloritul sau este cenusiu, iar in timp pe masura ce creste se schimba in cele doua culori alb-negru. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 6-9 ani, iar speranta lor de viata este de aproximativ 18 ani.

Delfinul lui Cammerson are denumirea stiintifica Cephalorhynchus commersonii, face parte din ordinul Cetacea, familia Delphinidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Multe exemplare cad prada in mod accidental in plasele de pescuit ale pescarilor insa pana in prezent specia nu este considerata ca fiind amenintata.

Video – Delfinul lui Cammerson (Cephalorhynchus commersonii):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.