Delfinul-sfarleaza traieste in apele tropicale deschise de coasta a oceanelor din intreaga lume. Este o specie migratoare care se poate scufunda pana la 300 m pentru a-si cauta hrana si calatori chiar si 50 de mile in fiecare zi. Are lungimea corpului de 1,3-2 m si greutatea de 45-75 kg.

Delfinul-sfarleaza impresioneaza prin forma si coloritul corpului, care variaza mult comparativ cu alte specii de delfini. Pe partea dorsala are o banda intunecata sau chiar neagra care se intinde de la frunte pana la inotatoarea dorsala (pozitionata la mijlocul spatelui). Aceasta este marginita pe partile laterale de alte benzi luminoase gri-deschis.

In rest coloritul este cenusiu-inchis, pe burta gri-deschis cu o pata alba. Botul este foarte lung, ingust si subtire, zonele din jurul ochilor si marginile buzelor sunt negre, iar fruntea usor bombata. Are inotatoarea dorsala mare, de forma triunghiulara, putin curbata si inclinata spre inainte, inotatoarea codala alcatuita din doi lobi simetrici, iar aripioarele pectorale sunt alungite, cu varful ascutit.

Masculul are zona posterioara ventrala a corpului convexa, curbata in jos, mai mare ca la femele. Maxilarele superior si inferior au 45-65 de dinti foarte ascutiti. Acestia sunt folositi pentru a prinde pestii, crustaceele si calamarii cu care se hraneste.

Interesant la acesti delfini este modul lor de a forma grupuri mari de sute de indivizi alaturi de alte cetacee sau pesti mari (ca de ex. tonul). Numele de delfinul-sfarleaza vine de la obiceiul sau de a face salturi inalte la suprafata apei si de a se rasuci in aer de cateva ori.

Delfinul-sfarleaza
Delfinul-sfarleaza

Motivul asocierii in grupuri mari si al acrobatiilor pe care le face in aer nu este inca elucidat. Se pare ca salturile si rasucirile in jurul axei sale verticale ar fi cu scopul de a atrage un partener sau doar pentru a scapa de parazitii de pe piele.

Citește și:  Tuatara (Sphenodon punctatus), o reptilă ce trăiește in Noua Zeelandă

Femela are o perioada de gestatie de 10 luni dupa care naste un singur pui de 0,7-0,8 m, pe care il alapteaza 1-2 ani. La unele grupuri de delfini masculii sunt poligami la altele nu. Masculii ajung la maturitatea sexuala cand au 7-10 ani, iar femelele mai repede la 4-7 ani si fac pui doar o data la 3 ani. Speranta de viata este de aproximativ 26 de ani.

Riscul de disparitie al acestei specii este redus, in perioada anilor 1966-2007 numarul de exemplare a scazut la jumatate, iar in ultimii ani populatia a incetat sa scada, dar nici nu s-a redresat prea mult. Principalii dusmani naturali ai delfinului-sfarleaza sunt balenele ucigase. De asemenea, specia este afectata de poluare, stres si pescuit (prinderea lor accidentala in plasele pescarilor sau in scopul de a le folosi carnea ca momeala in capturarea altor pesti – rechini, ton).

Sunt cunoscute 4 subspecii ale acestui gen, respectiv: Stenella longirostris orientalis (in estul Oceanului Pacific), Stenella longirostris longirostris (in zonele de vest si centrale ale Oceanului Pacific si in Oceanul Indian), Stenella longirotris roseiventris (in apele deschise de coasta din marile din sud-estul Asiei, din Indonezia, Australia) si Stenella longirostris Centroamericana (in apele de coasta din sudul Mexicului si Costa Rica).

Video  – Delfinul-sfarleaza (Stenella longirostris):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.