Calamarii din genul Loligo sunt cefalopode care trăiesc în apele de adâncime mica, în largul coastei Americii, Africii și Australiei. Fac parte din subordinul Myopsina, familia Loliginidae, ordinul Teuthida, clasa Cephalopoda. Au ochii acoperiți de o membrană transparentă. Sunt carnivori se hrănesc în special cu pește, crustacee, homari dar și cefalopode. Unele specii de calamari au capacitatea de a-și schimba culoarea corpului.

Loligo vulgaris
Loligo vulgaris

Una din cele mai cunoscute specii de calamari din acest gen este Loligo vulgaris. Specia este numită și calamarul-comun. Are tentaculele lungi de 50 cm, corpul lung de 20 cm și greutatea de 1,5 kg. Femela este mai mica decât masculul. Calamarul Loligo vulgaris apare la adâncimi de 100-500 m în Marea Mediterană, Marea Nordului, Marea Adriatică, în apele de coastă ale Atlanticului, ale Africii de Vest.

Are coloritul corpului deschis, cu numeroase puncte roșiatice și maronii. Hrana sa constă din cefalopode, pești, crustacee. In Italia acest calamar este numit ,,calamaio” care înseamnă ,,călimară”.

Citește și:  Specii de gândaci puturoși din familia Pentatomidae
Loligo forbesii
Loligo forbesii

O altă specie bine cunoscută, comestibilă, este Loligo forbesii din Marea Mediterană și estul Oceanului Atlantic. Înoată la adâncimi de cel mult 50 m, se hrănește cu pești, cefalopode, crustacee. Are durata de viață de aproximativ 3 ani. Această specie este pescuită frecvent de localnici, deoarece este de mare importanță comercială. Poate avea lungimea corpului (cu tot cu tentacule) și mai mare de 70 cm.

Loligo reynaudii
Loligo reynaudii sursa: inaturalist.org/taxa/201537-Loligo-reynaudii

Specia Loligo reynaudii care trăiește în apele de coastă ale Africii de Sud. Are lungimea totală a corpului de 20-30 cm cu tot cu tentacule și înoată la adâncimi de maxim 200 m. Ochii sunt acoperiți de o membrană transparentă care se unește cu pielea capului.

Loligo plei, Foto: animalpictures123.org
Loligo plei, Foto: animalpictures123.org

Alte specii de calamari din genul Loligo sunt: Loligo africana, Loligo subulata, Loligo gahi, Loligo bleekeri, Loligo ocula, Loligo media, Loligo vietnamensis, Loligo pickfordi, Loligo pealeii, Loligo plei, Loligo roperi, Loligo opalescens.

Video – Calamari din genul Loligo, specia Loligo vulgaris:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.