Diavolul țepos este o șopârlă gălbuie din Australia Centrală și de Vest. Are denumirea științifică Moloch horridus și este o specie în pericol de dispariție. Această reptilă terestră are lungimea corpului de 15-18 cm, greutatea de 89-100 g; coloritul foarte interesant o camuflează foarte bine în mediul ei natural.

Diavolul țepos are corpul destul de jos, se deplasează prin mișcări lente cu ajutorul membrelor lungi, subțiri, prevăzute cu câte cinci degete cu gheare. Mersul este legănat dintr-o parte în alta, la fiecare pas pe care îl face. Are corpul acoperit de o ,,armură” cu țepi ascuțiți, iar coloritul este gălbui, arămiu, cu pete maronii și negre.

Cei mai mici țepi apar pe membre, iar cei mai mari pe spate, cap și coadă. Capul este scurt, gâtul lung, iar aspectul bizar. Pe cap are țepi ca niște coarne, de la care îi vine și numele de diavolul țepos. Ochii sunt mici, de culoare închisă. Coada este lungă și destul de puternică, acoperită cu țepi foarte ascuțiți mai ales pe partea sa superioară.

Citește și:  Rândunica, o pasăre mică se sugerează venirea primăverii

Această sopârlă are un colorit de camuflaj dar și un scut de apărare țepos împotriva atacului prădătorilor. Acest lucru este un avantaj pentru ea deoarece are un mod de deplasare lent, iar când se hrănește stă mult timp pe loc.

Moloch horridus
Moloch horridus

Hrana sa constă din insecte, mai ales furnici, pe care le prinde în timpul zilei, când acestea sunt foarte active. Un exemplar poate mânca până la 2500 de insecte doar la o singură masă. Le prinde rapid cu limba lungă și lipicioasă. În timpul nopții, această șopârlă stă ascunsă în vizuini săpate în solul arid, afânat, deșertic, la adâncimi de 5-10 cm.

Este o specie singuratică și diurnă. În perioada de reproducere femela depune un număr de 3-10 ouă în vizuina subterană. Acestea eclozează după 124-127 de zile și astfel apar puii.

Durata de viață la diavolul țepos este de aproximativ 20 de ani.

Video – Diavolul țepos (Moloch horridus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.