Dacă avem în vedere înțelesul strict, de dicționar, al celor două adjective din titlul articolului – deștept și inteligent – acestea ar putea fi considerate sinonime. Pentru deștept, în DEX, găsim următoarea explicație: care înțelege cu ușurință și exact ceea ce citește, aude, vede; ager la minte, inteligent; (în limbajul familiar – șiret, viclean, șmecher). Inteligent – înzestrat cu inteligența, ager la minte, pătrunzător.
Cred, însă, că, dacă suntem atenți, realitatea imediată ne ajută să facem o anume diferență, care ține de nuanțe, între deștept și inteligent. În plus, și psihologii fac o deosebire între inteligență, pe care o definesc ca pe o trăsătură de natură genetică (înnăscută), reflectând capacitatea de a înțelege și a percepe lucrurile, și calitatea de a fi deștept, care se cultivă de-a lungul vieții (este o inteligență cultivată), se dobândește, prin acumulare de experiențe și informații.
Poate, pentru mulți, diferențierea aceasta nu este necesară, dar, pe de altă parte, ar trebui să ne gândim că, până la urmă, felul în care vorbim, trimitem și receptăm mesaje spune ceva despre capacitatea noastră de înțelegere, despre inteligența și deșteptăciunea noastră.
Cum altfel să facem deosebirea, de exemplu, între mesaje/opinii/constatări de felul: El este un om deștept/Aceștia sunt „băieții deștepți” despre care vorbește toată presa/Pare a fi un om deștept, a vorbit numai în citate, nu știu însă cât este de inteligent/Ea este o femeie inteligentă, el, un bărbat deștept/Acesta este un copil deștept, are numai note de zece, dar mulți colegi de-ai lui mi se par mai inteligenți/Am cunoscut o persoană deopotrivă de inteligentă și deșteaptă etc.
Pentru a înțelege pe deplin diferențele și nuanțele dintre deștept și inteligent, este important să analizăm contextele în care fiecare termen este cel mai adecvat. Deștept se referă adesea la cineva care are o gândire rapidă și eficientă, capabil să rezolve probleme sau situații complicate cu ușurință. Pe de altă parte, inteligent este folosit pentru a descrie o persoană cu o capacitate înaltă de înțelegere, cunoaștere și judecată.
Cunoașterea diferenței dintre acești doi termeni nu numai că îmbunătățește calitatea discursului tău, dar te ajută și să apreciezi mai bine caracteristicile individuale ale celor din jur. Pentru mai multe informații despre cum să îți îmbogățești vocabularul și să eviți confuziile comune, explorează și articolul nostru despre cum este corect: cunoștință sau cunoștiință?. Acest ghid va contribui la clarificarea altor îndoieli lingvistice pe care le poți avea și îți va îmbunătăți modul de exprimare.
INTELIGENTA este nativa, innascuta, transmisa prin gene, este de tip genetic.
DESTEPTACIUNEA este dobandita, este o acumulare de cunostinte din multiple domenii.
Spunem ca este un om cultivat, a acumulat multe cunostinte prin munca si
perseverenta. Nu este neaparat inteligent cum si inteligentul nu este
neaparat si destept. Tocmai din cauza inteligentei este posibil sa nu
dobandeasca multiple cunostinte daca li lipseste obisnuinta de a munci cu –
perseverenta