Dinozaurul Ammosaurus este o creatura preistorica care apartine subordinului Sauropodomorpha si a trait in perioada cuprinsa intre Triasicul superior pana la Jurasicul inferior, incepand cu 220 de milioane de ani in urma, pana in urma cu aproximativ 175 de milioane de ani.

Fosilele acestuia au fost descoperite in Texas, in anul 1891, de catre paleontologul Othniel Charles Marsh. Acest paleontologist este cel care a numit aceasta specie de dinozauri, numele semnificand in limba greaca „reptila de nisip”. Face parte din prosauropode, aceasta fiind o ramura a dinozaurilor cu picioare de soparla.

Lungimea dinozaurului atingea 2,5 metri si avea o inaltime de 1,8 metri, cu o greutate a corpului de 30 de kilograme. Membrele ii permiteau sa se deplaseze atat biped, cat si patruped, mersul pe doua membre oferindu-i posibilitatea sa poata ajunge la crengile inalte ale plantelor cu care se hranea.

Ghearele mari ale degetelor il ajutau sa cojeasca scoarta copacilor. Pentru a se deplasa foarte repede, trebuia sa calce pe toate cele 4 membrele, utilizandu-si coada puternica pe post de contragreutate.

Citește și:  Plesiosaurus, dinozaurul semiacvatic descris de William Conybeare

Putand sa se delaseze atat biped, cat si patruped, dinozaurului Ammonosaurus ii era extrem de util pentru a-si cauta hrana, deoarece se putea hrani nu doar cu plantele de pe sol, ci si cu cele foarte inalte, din regiunile aride si de mal in care traia.

Atunci cand se apropia un pradator, statea pe picioarele posterioare, incercand sa il sperie cu degetele membrelor anterioare. Caracterizat de un cap mic, corp mare si coada lunga, acest dinozaur este de marime medie printre prosauropode, fiind totodata si un pradator primitiv.

In mod cert, dinozaurul Ammonosaurus se numara printre putinele reptile preistorice ale caror fosile au fost descoperite in statul Connecticut, din Statele Unite ale Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.