Archaeornithomimusul era un dinozaur omnivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul mediu, cu aproximativ 95-70 de milioane de ani in urma. Mediul de viata al acestui animal preistoric era format din zonele aride si cele din apropierea malurilor de ape, iar hrana lui era alcatuita atat din plante, cat si din mici animale, care traiau in acele vremuri pe teritoriul unde azi se afla Mongolia inferioara.

O particularitate foarte importanta a acestui dinozaur era faptul ca avea gambele mai mari decat coapsele, ceea ce demostreaza ca era un alergator foarte rapid. Acest lucru il avantaja in fata dinozaurilor pradatori, sa scape de atacul lor prin fuga.

O alta caracteristica a acestei specii era gatul extrem de lung si flexibil, suficient de robust sa sustina capul mic si alungit si sa-l miste in directii diferite. Ochii mari arata ca acuitatea vizuala era foarte buna, fapt ce ajuta animalul sa observe un posibil pericol si sa se refugieze din timp din fata atacului unui eventual pradator.

Dinozaurul Archaeornithomimus

Membrele anterioare erau foarte scurte si subtiri, se terminau cu degete mici si gheare ascutite. Membrele posterioare erau foarte inalte, cu oase lungi si insertii musculare puternice, terminate cu labe puternice si degete lungi, prevazute cu gheare tari, curbate si ascutite. Mersul acestui animal era intotdeauna biped, iar viteza de alergare era destul de mare, ajungea si la aproximativ 60 km/ h. Coada era lunga si subtire, avea un rol important in mentinerea echilibrului corpului mai ales cand dinozaurul alerga.

Citește și:  Falsa balenă ucigașă (Pseudorca crassidens), trăiește în apele tropicale

Pe baza ramasitelor fosile descoperite in Uzbekistan, China, paleontologul Charles W. Gilmore a facut o prima descriere in anul 1933 si a numit specia drept Ornithomimus asiaticus. Mai tarziu, in anul 1972, paleontologul Dale Russell a facut o alta descriere, iar specia a fost numita stiintific Archaeornithomimus asiaticus. Lungimea unui dinozaur Archaeornithomimus adult a fost estimata ca fiind de 3,5 m si greutatea de 50-75 kg.

In urma studiilor facute asupra fosilelor descoperite cercetatorii au ajuns la concluzia ca ar fi existat inca o specie a acestui gen numita Archaeornithomimus bissektensis, care avea dimensiuni mai mici.

Dinozaurul Archaeornithomimus face parte din ordinul Saurischia, familia Ornithomimidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.