Avimimus portentosus a fost o specie de dinozaur care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 70 de milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Mongolia si descrise in anul 1981 de catre paleontologul rus Sergey Kurzanov. Acest dinozaur carnivor avea dimensiuni medii – lungimea corpului era de aproximativ 1,5 m, inaltimea de 0,7 m, greutatea de 14-15 kg – si facea parte din categoria teropodelor.

Aspectul sau se asemana cu cel al unei pasari, avea corpul acoperit cu pene, unii cercetatori considerau ca nu putea zbura, iar altii ca realiza un zbor slab. Pe membrele anterioare relativ scurte avea o creasta cu rol de fixare a penelor.

Membrele posterioare erau lungi si musculoase, se terminau cu trei degete lungi cu gheare inguste si ascutite, iar tibia mai mare decat coapsa sugereaza ca era un alergator excelent care putea atinge o viteza de aproximativ 70 km/ h. Paleontologii au ajuns la concluzia ca era un animal cu sange cald, penele de pe corpul sau impiedicau probabil pierderile de caldura.

Citește și:  Specii de litobizi, miriapode terestre care fac parte din clasa Chilopoda, familia Lithobiidae

Dinozaurul Avimimus

Gatul era lung, subtire, musculos si curbat, format din vertebre alungite, coada bine dezvoltata era alcatuita din 11 vertebre. Capul era ingust, craniul sugereaza ca avea un creier foarte mare, orbitele largi indica o acuitate vizuala foarte buna, cu siguranta  reusea sa observe prada de la distante mari.

Se presupune ca Avimimusul era un animal omnivor, ciocul sau fara dinti asemanator cu cel al unui papagal arata ca putea manca plante si insecte. Se banuieste ca ar fi avut obiceiul sa fure oua si pui din cuiburile altor specii de dinozauri, avand capacitatea sa fuga cu viteza mare fara a fi prins.

Dinozaurul Avimimus face parte din ordinul Suarischia, familia Avimimidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.