In tara noastra, in Bazinul Hateg din Transilvania au fost descoperite ramasitele fosile ale unui dinozaur carnivor pe baza carora in anul 1975 paleontologii Walker si Harrison au descris o noua specie si au numit-o Bradycneme draculae.

Bradycneme-draculae-2.jpgLungimea acestui dinozaur a fost estimata ca fiind de 1 m si greutatea de 5 kg.

Acest dinozaur a trait in perioada Cretacicului superior, in era Mezozoica, cu 71-68 de milioane de ani in urma. Era un vanator rapid care probabil traia in zonele impadurite de pe teritoriul unde azi se afla Europa si se hranea cu animale mici.

Avea gatul lung si subtire, tinut mereu in forma literei S, suficient de musculos pentru a sustine capul alungit, cu botul lung si maxilarele prevazute cu numerosi dinti mici si ascutiti, cu margini zimtate.

Atat membrele posterioare cat si cele anterioare erau prevazute cu gheare ascutite si tari. Mai mult decat atat, la unul dintre degetele de la membrele din spate prezenta cate o gheara mare, ascutita si curbata, ca lama de secera.

Citește și:  Dinozaurul de pradă jurasic Metriacanthosaurus parkeri descoperit în Anglia

Membrele posterioare erau mai lungi si mai musculoase decat cele anterioare, ceea ce indica faptul ca mersul acestui animal era biped, iar oasele lungi arata clar ca rula cu viteza foarte mare, mai ales atunci cand isi urmarea prada. Coada lunga si subtire avea rol in mentinerea echilibrului dar si in schimbarea rapida a directiei de mers prin miscarea ei dintr-o parte in alta.

Bradycneme-draculae.jpg

Acesti dinozauri traiau in turme, atacau in grupuri de cateva exemplare, isi faceau o strategie de atac astfel incat sa surprinda victima si sa o loveasca din toate partile, apoi sareau si se agatau cu ghearele de corpul ei, o spintecau cu ghearele mari de la picioarele din spate si o muscau uneori mortal in zonele vulnerabile cu dintii ascutiti.

Dinozaurul Bradycneme face parte din ordinul Saurischia, familia Alvarezsauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.