Din bogata familie a sauropodelor, se remarca dinozaurul Cetiosauriscus, care, potrivit familiei din care face parte, este un dinozaur erbivor de marime medie, caracterizat de un cap mic, corp masiv, coada si gatul lungi.

Descoperitorul acestui dinozaur, paleontologul Frederich von Huene a descoperit ramasitele in anul 1922, atat in Elvetia, cat si in Anglia. Conform studiului realizat asupra acestor ramasite, dinozaurul a trait in urma cu aproximativ 160 de milioane de ani, in Jurasicul superior. Fiind un erbivor, se hranea cu frunzele si plantele de mlastina.

Spre deosebire de alte sauropode mult mai evoluate, dinozaurul Cetiosauriscus era un primitiv. Nu avea nevoie de o dentitie puternica, datorita faptului ca nu se hranea cu plante dure, precum coniferele. Corpul sau cantarea 20 de tone si avea o lungime cuprinsa intre 16 si 18 metri. Asemeni altor sauropode, vertebrele sale prezentau cavitati goale, fapt ce favoriza o diminuare a greutatii.

Cu toate acestea, datorita greutatii crescute, era nevoit sa se deplaseze pe toate cele patru picioarele, insa avea membre puternice, foarte bine dezvoltate, care sa ii sustina greutatea. Se putea ridica, pentru o scurta perioada de timp, pe membrele din spate, insa acest lucru ii putea afecta sanatatea, deoarece exista riscul sa isi striveasca organele interne.

Citește și:  Dinozaurul Staurikosaurus - Șopârla Crucea Sudului

O trasatura comuna sauropodelor, pe care o intalnim si la dinozaurul Cetiosauriscus, o reprezinta coada lunga a acestuia, in forma de bici. Cu toate ca avea o constructie solida, specifica sauropodelor in general, era o prada usoara pentru dinozaurii pradatori. Astfel, coada era un mijloc de aparare, putand sa execute lovituri puternice, care ar fi ranit grav pana si cel mai nemilos dinozaur pradator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.