Cu aproximativ 160 de milioane de ani in urma, in Jurasicul superior, in era Mezozoica a trait un dinozaur erbivor numit Chialingosaurus de 4 m lungime, care se hranea in special cu ferigi primitive si alte plante care cresteau la nivelul solului. Avand in vedere parioada indepartata in care acest animal preistoric a populat savanele de pe teritoriul Chinei de azi, cercetatorii au ajuns la concluzia ca era un stramos al tuturor formelor de stegozauri care au urmat dupa aceea vreme.
Ramasitele sale fosile au fost scoase la suprafata in anul 1957, in China, in Shangshaximiao, in provincia Sichuan, iar pe baza lor doi ani mai tarziu, in anul 1959, paleontologul chinez Young Zhongjian a descris aceasta specie si a numit-o Chialingosaurus kuani – dupa numele raului Chialing care traversa partea de sudul regiunii. Din anul 1978 un schelet incomplet al acestui dinozaur este expus la Muzeul Municipal din Chongqing – un oras din sudul Chinei.
Capul unui Chialingosaurus era foarte mic comparativ cu marimea corpului – a carui greutate a fost estimata la aproximativ 1,4 tone. Marimea creierului relativ mica, cam cat o minge de golf, ceea ce arata ca intelingenta sa era destul de scazuta.
De la ceafa si pana la mijlocul spatelui dinozaurul avea un rand de placi osoase mari, foarte groase si de forma triunghiulara, acoperite cu un strat cornos, dispuse de o parte si de alta a coloanei vertebrale, grupate in mod ordonat in perechi de-a lungul partii anterioare a spatelui, in zona umerilor si a gatului. De la mijlocul spatelui pana la varful cozii apareau perechi de tepi ascutiti, unii avand dimensiuni foarte mari chiar de jumatate de metru, iar altii erau mai mici si mai subtiri.
Membrele anterioare erau mai mici decat cele posterioare dar suficient de lungi incat mersul acestui dinozaur sa fie patruped. Membrele din spate erau mai robuste, coapsele erau foarte largi si musculoase, iar labele aveau degetele groase si ghearele mari acoperite de copite rezistente si grele.
Dinozaurul Chialingosaurus era un erbivor pasnic, hrana sa era formata din plantele de la nivelul solului, acestea erau rupte cu ciocul cornos cu ajutorul marginilor sale taioase ca niste lame de foarfeca si apoi maruntite in maselele puternice ale celor doua maxilare. Cand se afla in pericol acest animal isi folosea ca mijloc de aparare tepii din zona cozii ca niste coarne de taur din zilele noastre, avand grija sa-si fereasca de coltii pradatorului partea laterala a corpului, mai vulnerabila.
De multe ori era suficient ca un Chialingosaurus sa-si miste cu putere coada spre atacatori ca sa-i descurajeze iar pe unii chiar sa-i puna pe fuga, deoarece tepii ascutiti puteau provoca de fiecare data rani extrem de grave pe corpul acestora.
Dinozaurul Chialingosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Stegosauridae.