Pe baza doar a unui schelet incomplet – oasele membrelor posterioare, mandibula – descoperite in Alberta (Canada) paleontologul Charles W. Gilmore a reconstituit aspectul dinozaurului Chirostenotes si a facut o prima descriere a acestuia in anul 1924. Specia a primit denumirea stiintifica Chirostenotes pergracilis si se banuieste ca a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 80-65 de milioane de ani in urma.

Cercetatorii considera ca acest animal preistoric era omnivor, se hranea atat cu plante, cat si cu animale mici – reptile, mamifere, oua de dinozauri, insecte – si traia in turme mari de sute de exemplare in zonele impadurite in apropierea cursurilor de ape.

Un Chirostenotes adult avea corpul lung de cca. 1,5 m si greutatea nu depasea 20-50 kg. Interesant era ca avea gatul foarte lung si musculos, capul relativ mic, botul lung de forma unui cioc lipsit de dinti, iar limba lunga si flexibila.

Capul impresiona prin forma sa speciala, prezenta o creasta mare, rotunjita, cu o culoare diferita fata de cea a pielii ce acoperea corpul animalului. Rolul ei era de identificare a speciei, de atragere a partenerei in perioada de imperechere, cat si de diferentiere a exemplarelor in cadrul turmei.

Dinozaurul Chirostenotes
Dinozaurul Chirostenotes

La mascul creasta era mai mare, de multe ori depasea capul, la femele era mai mica, iar la exemplarele tinere foarte putin dezvoltata. Aceasta creasta se asemana foarte mult cu acel ciuf format din osul nazal si frontal care apare la pasarea cazuar din zilele de azi. La fel ca si la aceasta cele doua oase erau acoperit cu un strat gros si cornos.

Citește și:  Moschops capensis, o reptilă de mărimea unui rinocer din Permianul Africii de Sud

De asemenea gatul acestui dinozaur era inzestrat cu cateva ciucuri de piele spongioasa colorata la fel ca si creasta de pe cap. Unii cercetatori considerau ca o parte din corpul animalului era acoperit cu pene primitive viu colorate.

Animalele mici erau capturate mai intai cu ghearele lungi, ascutite si curbate de la membrele anterioare si apoi inghitite intregi. Membrele posterioare erau musculoase si lungi, se asemanau cu cele de la pasarile rapitoare de azi, fapt ce arata ca dinozaurul se deplasa cu pasi mari si fugea cu viteza destul de buna.

Degetele din spate cat si cele din fata erau groase si lungi, foarte bine dezvoltate si echipate cu gheare ascutite si incovoiate. Coada era foarte scurta si rigida, mentinuta orizontal, groasa la baza si din ce in ce mai subtire spre varf.

Dinozaurul Chirostenotes face parte din ordinul Saurischia, familia Caenagnathidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.