Dinozaurul Daspletosaurus avea o statura impozanta, conform estimarilor facute de paleontologi masura aproximativ 9 m lungime si cantarea in medie 2,5 tone. Ca talie si infatisare putea fi asemanat cu fiorosul Albertosaurus – reptila din Alberta.

Era un dinozaur carnivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 76-74 de milioane de ani in urma. Acest animal preistoric popula zonele impadurite si se baza pe dintii sai ascutiti si masa corporala mare – singurele arme folosite pentru a ucide dinozaurii erbivori cu coarne care traiau in turme in padurile din nordul Americii de Nord.

Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in anul 1921, in Alberta (Canada), de catre Charles Mortram Sternberg, iar pentru prima data a fost descris in anul 1970 de catre paleontologul Dale Russel, care l-a numit stiintific Daspletosaurus torosus. Descrierea a fost facuta pe baza unui schelet incomplet care cuprindea craniul, o parte din oasele membrelor, umerilor, bazinului, vertebrele gatului si cateva vertebre de la coada.

Membrele anterioare erau exagerat de scurte, incat nu reuseau sa tina greutatea unui animal. Membrele posterioare din contra erau robuste si musculoase, dar simplul fapt ca nu erau atat de lungi faceau din acest dinozaur un alergator mai putin bun. Acest lucru arata ca mersul sau era biped, iar corpul sau era adaptat pentru atacul asupra animalelor erbivore lente, care aveau o masa corporala mare si nu puteau sa scape prin fuga.

Citește și:  Biblia și dinozaurii, află mai multe despre acest subiect

Dinozaurul Daspletosaurus torosus

Membrele din spate se terminau cu cate trei degete groase prevazute cu gheare ascutite si incovoiate, iar coada lunga si puternica servea la sprijinirea corpului masiv, fiind asemanata de paleontologi cu un al treilea picior.

Capul era mare si putin ingust, ajungea la lungimea de aproximativ 1 m, falcile puternice nu erau prevazute cu un numar foarte mare de dinti, insa comparativ cu cei ai altor dinozauri pradatori erau ascutiti si mult mai mari.

Pe baza unor ramasite fosilizate de dinozauri descoperite in Montana (SUA), toate adunate in acelasi loc (cauza mortii nu a fost elucidata), paleontologii au ajuns la concluzia ca aceste animale traiau in grupuri sociale si au emis ipoteza ca obisnuiau sa vaneze impreuna. Alti cercetatori insa sunt sceptici vizavi de aceasta idee deoarece ei considera ca acesti dinozauri se comportau asemanator varanilor – in sensul ca se atacau frecvent intre ei si nu isi imparteau victima dupa ce o omorau.

Dinozaurul Daspletosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Tyrannosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.