Dinozaurul Dromaeosaurus face parte din categoria dinozaurilor de talie mica si are aspectul unui strut din ziua de astazi, dar am putea spune ca este putin mai impunator si impresioneaza tocmai prin aceasta alura zvelta ce tradeaza talentul sau de foarte bun alergator.

Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 80 de milioane de ani in urma. Se pare ca popula regiunile cu paduri de foioase de pe continentul american, unde vana cu abilitate soparle si mici mamifere.

Prima descriere a acestei specii – numita Dromaeosaurus albertensis – a fost facuta in anul 1922 de catre paleontologii americani William D. Matthew si Barnum Brown, pe baza ramasitelor fosile descoperite in Alberta (Canada). Acestia au estimat lungimea unui Dromaeosaurus adult ca fiind de aproximativ 1,8 m si greutatea de 15 kg.

Membrele anterioare erau destul de vanjoase, inzestrate cu degete lungi si gheare tari si ascutite care ii facilitau agatarea cu usurinta de corpul prazii. Membrele posterioare erau mai lungi si mai musculoase, se remarcau atat prin ghearele tari si ascutite, cat si prin gheara mare si incovoiata ca o secera, de la al doilea deget, care ii dadea posibilitatea sa despice cu usurinta corpul victimei.

Citește și:  Ichthyosaurus, un dinozaur-pește din era Mezozoică

Dromaeosaurus

Structura sa corporala sprintena il ajuta mult sa sara cu usurinta la fel ca un cangur pe spatele victimei, sa se prinda cu ghearele ascutite ale celor patru membre si sa muste rapid gatul acesteia – care constituia partea sa vulnerabila.

Craniul acestui dinozaur prezinta orbite extrem de largi, ceea ce indica o acuitate vizuala foarte mare, dar si capacitatea de a aprecia distantele si a-si coordona astfel actiunile incat victima sa fie luata prin surprindere. Cand atacau animale mari probabil ca se organizau in haite, pentru a avea mai multi sorti de izbanda si in final prin mai multe lovituri acestea sa fie ucise.

Botul era subtire si rotunjit la capat, narile pozitionate deasupra, iar falcile prevazute cu dinti ascutiti dar relativ mici arata totusi ca se hranea mai mult cu dinozauri mici. Coada era relativ lunga, avea o forma conica, era extrem de flexibila, iar rolul ei era atat de a echilibra corpul, cat si de a ajuta in schimbarea rapida a directiei de mers, prin miscarea ei ferma spre dreapta sau spre stanga, mai ales atunci cand isi urmarea prada.

Dinozaurul Dromaeosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Dromaeosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.