Dromiceiomimus brevitertiusDromiceiomimusul a fost unul dintre cei mai mari dinozauri din grupul Ornithomimosauria, care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, pe teritoriul unde azi se afla America de Nord. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) si pe baza lor in anul 1972 paleontologul canadian Dale Russel a facut o descriere amanuntita si a denumit doua specii: Dromiceiomimus brevotertius si Dromiceiomimus Samueli.

Acest animal preistoric avea gatul si coada foarte lungi, cat despre corpul sau relativ scurt, paleontologii au estimat lungimea sa ca fiind de 3-4 m si greutatea la 80 kg. Se pare ca era omnivor, traia in zone cu paduri si maluri de ape si se hranea cu animale mici, lacuste, insecte si diferite plante.

Dinozaurul DromiceiomimusCraniul unui Dromiceiomimus adapostea un creier mult mai mare decat cel al strutului de astazi si se asemana cu acesta din anumite puncte de vedere. Astfel craniul era format din oase subtiri si mici, dar care erau foarte rezistente. Capul sau era usor datorita faptului ca prezenta cateva cavitati mari umplute cu aer, care reduceau mult greutatea acestuia. Botul era destul de lung, nu prezenta dinti, dar se termina cu un cioc bine dezvoltat. Creierul mare prelua si prelucra imediat informatiile trimise de organele de simt si trimitea impulsuri in vederea executarii miscarilor corporale necesare in momentul respectiv. Un creier foarte mare insa nu indica neaparat ca animalul era foarte inteligent. Orbitele largi arata ca ochii erau foarte mari si acuitatea vizuala bine dezvoltata, probabil adaptata pentru a vedea si pe timp de noapte. Oasele sale erau lungi si goale la interior, mersul era biped, iar greutatea corpului mica.

Citește și:  Tsintaosaurus - Dinozaurul cu aspectul unicornului mitic

Dinozaurul Dromiceiomimus breviteriusMembrele anterioare erau destul de mari dar subtiri, aveau labele cu cate trei degete alungite, terminate cu gheare ascutite, care ii serveau la prinderea prazii si tinerea ei strans. Membrele posterioare erau mult mai robuste decat cele anterioare si se terminau cu trei degete fiecare si gheare ascutite. Toate acestea alaturi de faptul ca avea capacitatea sa alerge cu o viteza foarte mare, chiar de 60 km/ h faceau din Dromiceiomimus un vanator foarte agil. Hrana sa consta atat din animale mici cat si din plante. Pentru a ajunge la coroanele inalte ale copacilor se ridica pe membrele posterioare si pe coada, iar cu labele din fata rupea ramurile si culegea cu botul fructele, frunzele sau semintele acestora.

Acesti dinozauri preferau sa traiasca in regiuni impadurite, din apropierea apelor, intotdeuna in grup pentru a-si proteja astfel mai usor puii pana ce acestia ajungeau la maturitate.

Dinozaurul Dromiceiomimus face parte din ordinul Saurischia, familia Ornithomimidae.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.