In anul 1998 paleontologii americani au descris un nou tip de dinozaur care apartinea subordinului Ankylosauria – a dinozaurilor cu carapace. Ramasitele fosile au fost descoperite in Utah (SUA) de cercetatorul Robert Gaston si pe baza lor paleontologul James Kirkland a prezentat aceasta specie in anul 1998 si a numit-o Gastonia burgei.

Acest animal preistoric era erbivor si avea corpul acoperit cu spini ascutiti.

A trait in zonele impadurite ale Americii de Nord, in perioada Cretacicului inferior, in era Mezozoica, cu aproximativ 125 de milioane de ani in urma. Dieta sa era formata din plantele de la nivelul solului, pe care le maruntea foarte putin cu ciocul cornos si dintii mici de pe cele doua maxilare, apoi le macina cu ajutorul pietrelor stomacale – gastrolitii pe care ii gasea pe malurile raurilor si ii inghitea special pentru a-si usura digestia.

Avea ochii mici dar indreptati inainte – aspect caracteristic unui numar mic de erbivore – si narile orientate spre partile laterale ale botului. Membrele posterioare putin mai lungi decat cele anterioare il fortau sa isi tina corpul inclinat anterior si capul aplecat in fata. Toate labele erau robuste, scurte, terminate cu degete groase si gheare in forma de copita.

Citește și:  Cum arăta amfibianul Eryops, află totul aici

Dinozaurul Gastonia

Ca orice ankylozaur si Gastonia avea corpul protejat de atacurile pradatorilor cu o armura grea alcatuita din placi mari osoase prevazute cu ghimpi si spini foarte ascutiti, de marimi diferite, orientati in sus. Aceasta armura ii proteja partea dorsala a spatelui, flancurile, capul si coada. Zona pelviana era acoperita cu un scut alcatuit din multe placi rezistente prevazute cu tuberculi ososi, de dimensiuni diferite.

Chiar si in jurul ochilor avea cate un cerc osos cu rol de protectie. Craniul alcatuit din oase groase si robuste sugereaza luptele cap la cap, care se dadeau intre masculi in perioada rutului, pentru a-si castiga dreptul la imperechere cu femelele.

Dinozaurul Gastonia face parte din ordinul Ornithischia, familia Nodosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.