Dinozaurul Goyocephale a fost un animal preistoric mic, cu capul gros, care apartinea grupului Pachycephalozaurilor ce isi primesc denumirea de la craniul foarte mare, ingrosat, marginit de un tegument osificat si mici proeminente cu aspect de noduri.

Acest dinozaur a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 80-76 de milioane de ani in urma. Comparativ cu alte specii, principala particularitate a Goyocephalului era data de grosimea craniului de cca. 20 cm ce crea deasupra capului un aspect de cupola marginita de numeroase proeminente osoase de dimensiuni mici.

Bolta craniana prin aspectul ei foarte interesant era utilizata drept arma de atac impotriva dinozaurilor pradatori. De asemenea, in perioada de rut ea servea in luptele ce se dadeau intre masculi pentru suprematia in cadrul turmei sau pentru cucerirea femelelor.

Goyocephale lattimorei 1Botul era alungit, maxilarele prevazute cu diferite tipuri de dinti, unii mai lungi in forma de pumnal, fapt ce arata ca hrana acestui animal era formata din plante mai fragede sau mai tari, dar completata ocazional si de insecte.

Citește și:  Află cum știau dinozaurii să înoate precum cainii

Membrele anterioare erau foarte scurte comparativ cu cele posterioare, de aceea mersul unui Goyocephale era biped. Tibia mai mare decat coapsa arata clar ca era un alergator foarte bun, putea fugi cu viteza foarte mare, mai ales atunci cand se afla in pericol. Coada lunga si flexibila avea rol in mentinerea echilibrului si era folosita ca un bici impotriva dinozaurilor pradatori.

Acest animal preistoric traia in turme alcatuite din mii de exemplare, iar mediul sau de viata era format din padurile si savanele de pe teritoriul unde azi se afla Mongolia.

Primele ramasite fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Mongolia, iar pe baza lor, in anul 1982 paleontologii A. Perle, Osmolka si Maryanska au descris aceasta noua specie si au numit-o Goyocephale lattimorei in onoarea cercetatorului Owen Lattimore. Cercetatorii au estimat lungimea unui Goyocephale adult ca fiind de 2 m si greutatea de aproximtaiv 40-50 kg.

Dinozaurul Goyocephale face parte din ordinul Ornithischia, familia Pachycephalosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.