Dinozaurul Guanlog era un teropod carnivor care a trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, cu aproximativ 160-155 de milioane de ani in urma. Cercetatorii au descoperit doua schelete ale acestei specii in provincia Xinjiang, in China, in anul 2002. Pe baza lor, in anul 2006, paleontologul chinez Xu Xing a descris aceasta specie si a numit-o Guanlong wucaii – care insemna ,,Dragonul cu creasta”.

Particularitatea acestei specii consta in faptul ca deasupra botului avea o creasta osoasa foarte mare, ce se intindea de la varful nasului spre frunte, era folosita probabil in termoreglare, ca element de recunoastere a speciei, dar si ca podoaba de atragere a femelelor in perioada de imperechere.

Rolul ei nu se cunoaste cu exactitate, insa cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest pradator de dimensiuni mici era un stramos foarte indepartat al infricosatorului Tyranosaurus Rex.

Acest animal preistoric considerat o varianta redusa de Tyrannosaurus avea caracteristici morfologice primitive. Pe baza studiului efectuat asupra primului schelet care era in mare parte bine conservat, cercetatorii au estimat lungimea unui exemplar adult ca fiind de 3 m, inaltimea de 1 m si greutatea de 50-70 kg.

Citește și:  Dinozaurul Rhoetosaurus descris de paleontologul Heber Longman

Dinozaurul Guanlong

Al doilea schelet cuprindea doar fragmente ale unui exemplar tanar de Gualong, avea si creasta osoasa mai mica, situata mai aproape de varful nasului.

Membrele anterioare erau scurte si subtiri la fel ca la Tyrannosaurus si aveau cate trei degete lungi prevazute cu gheare mari, ascutite si curbate. Membrele posterioare erau mai lungi, labele erau robuste se terminau cu degete lungi si gheare tari, curbate dar mai scurte ca cele din fata. Mersul era biped, iar conformatia oaselor arata clar ca avea capacitatea de a alerga cu viteza mare.

Corpul era foarte subtire, acoperit cu penaj primitiv, iar craniul era lung si prezenta multe spatii goale ceea ce ii diminua mult din greutate. Maxilarele erau puternice, prevazute cu dinti indreptati inapoi, lungi si ascutiti. Gatul era lung si musculos, arcuit in forma literei S, flexibil si suficient de puternic sa sustina capul mare si lung.

Dinozaurul Guanlong face parte din ordinul Saurischia, familia Proceratosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.