Cu toate ca sauropodele erau de dimensiuni foarte mari, acestea erau animale erbivore, care reprezentau prada necrutatorilor pradatori, desi cei din urma erau uneori de mai mici dimensiuni.

Asa se face ca dinozaurul Haplocanthosaurus, al carui corp masura in lungime 21 de metri si cantarea in jur de 20 de tone, traia in turme pentru a se proteja in felul acesta de animalele pradatoare. A trait in Jurasicul superior, in urma cu 150 de milioane de ani, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Desi numele dinozaurului Haplocanthosaurus poate sugera ca aceasta creatura este una complexa, nu este deloc asa. Astfel, acest dinozaur este un animal simplu, care face parte din familia sauropodelor. De asemenea, este ruda cu dinozaurul Brachiosaurus, care este mult mai cunoscut, insa spre deosebire de acesta este mai mic, un Brachiosaur ajungand sa masoare in lungime pana la 26 de metri si cantarind aproximativ 36 de tone.

Dinozaurul Haplocanthosaurus

Cel care a descoperit fosilele acestui dinozaur este paleontologul John Bell Hatcher, in anul 1903, in Colorado, Wyoming, din Statele Unite ale Americii.

Citește și:  De ce putem vedea un lemur doar în Madagascar?

Dinozaurul Haplocanthosaurus a trait pentru multe milioane de ani si asemeni multor alte sauropode, avea narile situate in partea superioara a capului si traia in zonele de mal ale apelor. Isi spijinea greutatea de 20 de tone pe toate cele 4 membre, atunci cand se deplasa si avea un gat de lungime medie, pe care il purta in  pozitie orizontala.

Putea sa isi poarte gatul astfel datorita faptului ca avea vertebrele inalte, intarite cu stinghii si placi. Pentru a se hrani, datorita dimensiunilor sale mari, avea nevoie de o cantitatea foarte mare de plante, petrecandu-si timpul deplasandu-si incet corpul greoi in cautare de hrana.

De asemenea, la fel ca la alte sauropode, corpul sau se termina cu o coada lunga. Conform opiniei oamenilor de stiinta, aceasta creatura este cel mai primitiv dinozaur sauropod descoperit in America de Nord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.