Dinozaurul Herrerasaurus reprezinta unul dintre cele mai vechi animale preistorice. Toate ramasitele sale fosile au fost descoperite in sedimentele din Argentina si dateaza de acum 228 de milioane de ani, din era Mezozoica, perioada Triasicului superior. In anul 1959 aceasta specie a fost descrisa pentru prima data de paleontologul Reig si a fost numita Herrerasaurus. In anul 1988 paleontologul Paul Sereno pe baza unor noi descoperiri a numit aceasta specie Herrerasaurus ischigualastensis.

Conform cercetatorilor, un Herrerasaurus adult avea dimensiuni medii, avea lungimea de aproximativ 3-5 m si greutatea de 200-350 kg. Craniul sau era lung si ingust, maxilarele erau puternice, aveau articulatii ce permiteau miscarea concomitenta a partii anterioare si posterioare a botului, iar dintii erau ascutiti, incovoiati si lungi de cca. 5 cm.

Greutatea craniului era mult diminuata prin fatul ca in zona dintre orbite si nari apareau alte doua deschideri preorbitale, iar gatul era subtire, flexibil si musculos.

Herrerasaurus

Membrele anterioare erau puternice, dar de doua ori mai mici decat cele posterioare. Toate se terminau cu degete lungi si robuste, prevazute cu gheare tari si ascutite. La membrele din spate primul deget era indreptat posterior si pozitionat mai sus – particularitate ce apare la toate teropodele.

Citește și:  Dinozaurul Chirostenotes avea o creastă osoasă pe cap

Mersul acestor animale era biped, iar tibia lunga indica faptul ca aveau o viteza de alergare mare. Coada era lunga si subtire, avea rolul de mentinere a echilibrului corpului, de schimbare rapida a directiei de mers prin miscarea ei din stanga spre dreapta si invers, in special in timpul cand rula cu viteza pentru a-si prinde prada.

Tinand cont de aspectul dintilor, paleontologii au ajuns la concluzia ca aceste animale erau carnivore lacome care se hraneau in special cu animale mici si mijlocii. Mai multe oase de reptile de marime medie au fost descoperite printre scheletele acestor teropode.

Dinozaurul Herrerasaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Herrerasauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.