Ingenia yanshini este unul dintre cele mai fascinante dinozauri descoperiți în zonele deșertice ale Mongoliei.
In Cretacicul superior, cu aproximativ 75 de milioane de ani in urma, a trait dinozaurul Ingenia care avea gatul lung, capul mic si coada de lungime medie. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Mongolia in anul 1977, iar pe baza lor paleontologul Rinchen Barsbold a descris si a numit aceasta specie Ingenia yanshini in anul 1981.
Caracteristicile fizice ale Ingeniei
Interesant la acest animal preistoric era botul care se termina cu un cioc lipsit de dinti similar cu al papagalilor, dar care avea muchiile cornoase ascutite. Membrele anterioare erau inguste si suficient de lungi, terminate cu degete subtiri, prevazute cu gheare ascutite, din care cea de la primul deget era relativ lunga si puternic arcuita, ajungea la 8 cm.
Toate celelalte gheare erau mici, tari si usor curbate. Oasele lungi care alcatuiau membrele posterioare arata ca putea alerga cu viteza mare, mai ales cand era la vanatoare si vroia sa-si prinda prada.
Orbitele largi indica o acuitate vizuala bine dezvoltata, iar pe suprafata dura a cerului gurii avea o proeminenta cu ajutoarul careia zdrobea coaja oualor pe care le fura din cuiburile altor dinozauri. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca Ingenia ar fi fost un animal omnivor, dieta sa era formata din insecte, oua, radacini, plante, seminte, pui de dinozauri si alte animale mici.
Habitatul deșertic și adaptările Ingeniei
Acest dinozaur traia in zonele desertice de pe teritoriul cretaciac al Mongoliei, unde vana in special pui de dinozaur si alte vietuitoare mici. Un exemplar adult ajungea la lungimea de 1,2-2 m si greutatea de 7-30 kg.
Prezenta anumite particularitati specifice pasarilor: corpul probabil era acoperit cu penaj, avea osul in forma de furca alcatuit din cele doua oase ale claviculei sudate in partea inferioara, iar la membrele inferioare primele trei degete erau orientate inainte si al patrulea pozitionat mai sus si orientat inapoi.
Dinozaurul Ingenia face parte din ordinul Saurischia, familia Oviraptoridae.
Adaptările Ingeniei la mediul arid
Ingenia s-a adaptat excelent la condițiile aspre ale zonelor deșertice din Cretacic. Membrele sale lungi și puternice îi permiteau să alerge rapid pentru a prinde prada sau pentru a scăpa de prădători mai mari. Ciocul său cornos, asemănător păsărilor, era perfect pentru a sparge coaja dură a ouălor sau pentru a consuma plante rezistente și semințe. Cercetătorii cred că această versatilitate în dietă i-a permis să supraviețuiască în condiții în care alte specii ar fi eșuat.