Printre creaturile preistorice care au populat teritoriul de astazi al Indiei se numara si dinozaurul Kotasaurus, ce face parte din familia sauropodelor, acestea din urma reprezentand dinozaurii erbivori, de dimensiuni gigantice. Perioada in care a trait aceasta creatura apartine Jurasicului inferior, in urma cu 190 – 175 de milioane de ani.

Fosilele acestui dinozaur au fost descoperite in anul 1988, de catre paleontologul P. Yadagiri, fiind o descoperire extrem de importanta, deoarece acesta este cel mai vechi sauropod cunoscut pana in prezent.

Corpul dinozaurului masura in lungime 9 metri si cantarea 8 tone. Spre deosebire de unele sauropode, care puteau atinge 30 de metri in lungime, cum este cazul dinozaurului Diplodocus, acesta nu era o creatura gigantica.

Principalele caracteristici ale dinozaurului Kotasaurus sunt urmatoarele: corpul cu o constructie puternica, gatul lung, capul mic si coada lunga. Membrele sale nu erau groase, ci neobisnuit de subtiri pentru un sauropod, fiind un animal patruped.

Dinozaurul Kotasaurus

Informatiile care se cunosc pana in prezent referitoare la acest dinozaur sunt obtinute in urma studierii unui singur exemplar al acestui dinozaur, respectiv cel descoperit in India. Oasele soldului sunt similare prosauropodelor, acestea reprezentand dinozaurii care alcatuiau o alta ramura a sauropodelor.

Citește și:  Molii-soim, unele dintre cele mai rapide insecte zburătoare

Daca la sauropode intalnim oasele vertebrelor goale, lucru ce favorizeaza diminuarea greutatii acestor animale, la dinozaurul Kotasaurus aceasta caracteristica nu este intalnita, determinand o greutate considerabila. Dintii aveau forma unei linguri, cu ajutorul carora taia si mesteca plantele, dupa care le inghitea.

Pentru a avea o digestie eficienta, pietrele stomacale, numite gastroliti, transformau plantele inghitite intr-o pasta, putand, astfel, sa fie degerate mult mai usor. Datorita faptului ca avea nevoie de multa energie, acest dinozaur era nevoit sa se hraneasca cu o cantitate foarte mare de plante, motiv pentru care petrecea marea majoritate a timpului cautand hrana.

Se crede ca dinozaurul Kotasaurus traia in turma, fapt ce il ajuta sa se apere atunci cand era amenintat de dinozaurii pradatori. Prin informatiile care se cunosc despre aceasta creatura, se considera ca este cel mai primitiv sauropod cunoscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.