Lambeosaurus (Lambeosaurus lambei) este un animal preistoric care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 de milioane de ani in urma. Este un dinozaur erbivor care face parte din ordinul Ornithischia si familia Hadrosauridae. Ramasitele acestui dinosaur au fost descoperite in anul 1923 de catre paleontologul William Parks in provincia Alberta din Canada, in SUA, Montana si Mexic.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca masivul Lambeosaurus era vegetarian, traia in paduri si se hranea cu plante si desi avea patru membre, alerga doar pe cele posterioare. Membrele anterioare erau mai mici si aveau cate patru degete alaturate cu al cincilea liber, care era folosit pentru a apuca diferite obiecte, iar membrele posterioare erau mai robuste si aveau cate trei degete groase pe care animalul isi sprijinea intreaga greutate a corpului.

De asemenea s-a estimat ca aceste animale ajungeau la lungimea de 12 m si greutatea de peste 5-6 tone. Maxilarele sale erau prevazute cu sute de dinti ascutiti care pisau cu usurinta crengile, acele de pin si semintele lemnoase. Daca dintii se deteriorau, se rupeau si cadeau, erau inlocuiti cu altii noi. Coada era foarte lunga, puternica, rigidizata cu tendoane osificate, ce nu permiteau acesteia sa atarne.

Lambeosaurusul avea pe cap o podoaba capilara evidenta, astfel chiar deasupra nasului purta o creasta ingusta, care se termina la capat cu un ghimpe osos. Aceasta creasta nazala avea rolul de a regla temperatura corpului, dar producea si sunete, iar ghimpele din os se pare ca era un semn de recunoastere a speciei. Vederea buna si mirosul foarte fin il ajutau la identificarea pericolelor.

Citește și:  Dinozaurul Haplocanthosaurus, o altă pradă a dinozaurilor prădători

Paleontologii au descoperit multe schelete rasfirate pe distante considerabile, fapt ce i-a facut sa ajunga la concluzia ca acesti dinozauri traiau in turme si migrau pe distante mari. In migratia lor, podoaba capilara (prin sunetele pe care le producea) reprezenta un element vital prin care comunicau intre ei. De asemenea unii paleontologi credeau ca atunci cand dinozaurul era scufundat in apa, creasta de pe cap era folosita pentru a respira.

Puii de Lambeosaurus se aseamanau cu adultii, aveau si ei capul destul de mare, insa nu prezentau creasta osoasa de la inceput. Cu timpul, pe parcursul dezvoltarii, creasta incepea sa apara si la pui, ea avand diferite dimensiuni, in functie si de sex. Creasta masculilor era intotdeauna mai mare decat a femelelor.

Tot din aceasta familie fac parte si alte doua specii: Lambeosaurus laticaudus (care era cel mai mare dinozaur, avea lungimea de 15 m si cantarea 20 tone) si Lambeosaurus magnicristatus (care avea o creasta neobisnuit de mare).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.