Dinozaurul Minmi apartinea grupului ankylozaurilor, era un erbivor foarte lacom care traia in zonele cu vegetatie din apropierea malurilor de ape, pe teritoriul unde azi se afla Australia, iar hrana sa era formata din plantele de la nivelul solului.

Ramasitele sale fosile care datau din era Mezozoica, din perioada Cretacicului inferior au fost descoperite in Australia si descrise in anul 1980 de catre paleontologul Ralph E. Molnar ca fiind ale unei specii de dinozauri – Minmi paravertebra. Acesta a estimat lungimea unui exemplar adult ca fiind de 3 m si greutatea de 250 kg, deci era cel mai mic reprezentant al familiei Ankylosauridae.

Minmi paravertebra 2

Acest animal preistoric avea corpul protejat cu o armura formata din placi osoase, distribuite in mod ordonat in special pe cap, pe spate, picioare si coada. In zona gatului si pe umeri scuturile osoase erau mai mari, iar pe solduri si de-a lungul cozii erau prevazute cu tepi si piroane ascutite, de diferite marimi. Coloana vertebrala avea vertebrele articulate prin tendoane osoase, care ii permitea animalului sa faca miscari spre spate, astfel se explica faptul ca nu era un dinozaur lent cu miscari greoaie, ci destul de mobil.

Placile osoase si ghimpii ii protejau tot corpul impotriva loviturilor dinozaurilor pradatori, deoarece atunci cand se afla in pericol obisnuia sa se arunce la sol si astfel nu exista nici o parte a corpului care sa fie vulnerabila in fata unui atac. Prin aceasta pozitie isi proteja mai bine zona abdominala, in rest blindajul sau constituia o adevarata problema pentru dinozaurii carnivori.

Citește și:  Maimuța capucin (Cebidae), deseori animale de companie

Faptul ca avea membrele anterioare mai scurte decat cele posterioare il forta sa aiba o pozitie a capului mult aplecata in fata. Toate cele patru membre aveau degetele groase prevazute cu gheare puternice si ascutite, ce reuseau sa sustina intreaga greutate a animalului, in mersul patruped in timp ce isi cauta pe sol hrana preferata. In timp ce pastea era mereu preocupat sa observe si imprejurimile, spre a reusi in caz de atac sa se arunce la sol, sa isi ascunda partile vulnerabile ale corpului.

Minmi paravertebra 3

Oasele picioarelor erau foarte scurte prin urmare nu erau potrivite pentru a alerga cu viteza. Capul sau se asemana cu cel al broastelor testoase de astazi, craniul era protejat perfect de o placa de os rezistenta, falcile aveau muchii ascutite pentru a musca plantele de pe sol si dinti foarte mici pentru a mesteca apoi materialul vegetal.

Dinozaurul Minmi a trait cu aproximativ 125-100 de milioane de ani in urma, a fost clasat in ordinul Ornithischia, familia Ankylosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.