Muttaburrasaurus, un dinozaur erbivor descoperit în Australia, este cunoscut pentru dimensiunile sale impresionante și strategiile ingenioase de apărare.
Descoperirea lui Muttaburrasaurus și clasificarea speciei
Ca si Iguanodonul si dinozaurul Muttaburrasaurus se apara de pradatori uzand de o arma foarte eficienta – un ghimpe ascutit ce aparea la degetul mare de la membrele anterioare si care era utilizata impreuna cu celelelate degete cu gheare ascutite si la apucarea ferigilor primitive cu care se hranea.
Interesante erau cuiburile acestor dinozauri, cat si modul lor de a-si proteja puii. Isi construiau cuiburi imense care aveau aproape inaltimea unui om, iar diametrul ajungea la 2 m. Fiecare cuib era captusit cu vegetatie moale, apoi erau depuse un numar mare de oua. Puii erau protejati in cadrul grupului atat de parinti, cat si de celelalte animale.
La Muzeul Queensland din Brisbane este expus un schelet de Muttaburrasaurus – unul considerat a fi cel mai complet din toate cate au fost gasite in Australia. Acesta a fost descoperit in anul 1963 in raul Thomson, la Muttaburra, in apropiere de Queensland. Analizand cu atentie acest schelet se vede clar ca un astfel de dinozaur avea un aspect impresionant, lungimea sa a fost estimata la 7 m si greutatea la 4 tone.
In anul 1981 pe baza studiilor facute paleontologii Alan Bartholomai si Ralph Molnar au facut prima descriere stiintifica a acestei specii si au numit-o Muttaburrasaurus langdoni. Aceasta specie a trait in era Mezozoica, in Cretacicul mijlociu, cu aproximativ 112-98 de milioane de ani in urma.
Caracteristicile fizice ale lui Muttaburrasaurus
Dinozaurii Muttaburrasaurus traiau in turme mari, populau zonele cu paduri, cu vegetatie abundenta, din apropierea malurilor de ape, comunicau foarte bine intre ei, de regula cand majoritatea pasteau cativa stateau de paza, observau cu atentie imprejurimile miscandu-si gatul foarte mobil in toate partile, fiind mereu cu ochii in patru spre a surprinde imediat orice pericol.
Comportamentul social și protecția puilor
Membrele posterioare erau foarte puternice, lungi, aveau labele groase si degetele prevazute cu gheare ascutite si tari, sustineau cu usurinta intreaga greutate corporala si cu ajutorul lor animalul ajungea la frunzele cele mai inalte ale copacilor. Membrele anterioare erau si ele suficient de puternice astfel incat dinozaurul putea sa adopte si mersul patruped.
O particularitate a acestei specii o constituia proeminenta osoasa de pe nas, care probabil aparea doar la masculi si care facea o prima diferenta intre cele doua sexe. Botul lung se termina cu un cioc lipsit de dinti, insa cu marginile sale taioase reusea sa rupa manunchiuri de plante care apoi erau maruntite cu ajutorul maselelor din partile laterale ale falcilor.
Avand un corp atat de masiv, era nevoit sa consume mari cantitati de vegetatie pentru a-si hrani suficient de bine organismul, de aceea zona stomacului foarte mare era sustinuta perfect de coaste abdominale arcuite si lungi, care o protejau si impotriva loviturilor. Muttaburrasaurusul avea probabil si o limba lunga la fel ca girafele de azi, cu ajutorul ei aducea plantele la gura spre a fi maruntite in masele.
Dinozaurul Muttaburrasaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Rhabdodontidae.
Comportamentul social și protecția puilor
Muttaburrasaurus era o specie socială care trăia în turme mari, o strategie eficientă pentru a face față prădătorilor. Puii erau protejați în cuiburi mari, construite cu grijă din vegetație, iar adulții formau un cerc defensiv în jurul acestora. Acest comportament sugerează un grad ridicat de cooperare între membrii grupului.
Hrănirea și adaptările pentru un regim erbivor
Muttaburrasaurus era un erbivor adaptat pentru a consuma mari cantități de plante. Ciocul său lipsit de dinți era ideal pentru a smulge vegetația, iar maselele puternice mărunțeau materialul vegetal înainte de a fi ingerat. Dimensiunea mare a stomacului și coastele arcuite sugerează o capacitate mare de procesare a hranei, iar o posibilă limbă lungă îl ajuta să ajungă la frunzele din copaci.