Nanshiungosaurus brevispinusNanshiungosaurusul a fost un dinozaur omnivor care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 75 de milioane de ani in urma. Pana in prezent se cunosc doua specii ale acestui gen: Nanshiungosaurus brevispinus si Nanshiungosaurus bohlini.

Prima a fost descrisa de paleontologul Zhiming Dong, in anul 1979, pe baza ramasitelor fosile (un schelet partial fara craniu) descoperite in Guangdong, in Mongolia – Asia. A doua a fost descrisa in anul 1997, de catre paleontologii Tu Hailu si Zhiming Dong, pe baza ramasitelor fosile (un schelet partial) descoperite in sudul Chinei, in provincia Ganshu. Numele de Nanshiungosaurus bohlini a fost ales dupa numele orasului Nanxiong, din Guangdong si in onoarea paleontologului Birger Bohlin.

Dinozaurul Nanshiungosaurus brevispinus avea lungimea de 5 m si greutatea de 600 kg. Se banuieste ca avea corpul acoperit cu piele groasa si in anumite parti cu pene primitive. Dinozaurul Nanshiungosaurus bohlini era mai robust, s-a estimat lungimea sa la 6 m si greutatea la 1,3 tone.

Nanshiungosaurus 1Aceste animale preistorice populau zonele impadurite din apropierea malurilor de ape si se hraneau cu mici animale si plante. Ghearele de la membrele anterioare reprezentau o particularitate importanta a acestui gen.

Citește și:  Styracosaurus, un dinozaur cu multe coarne din era Mezozoică

Acestea erau foarte lungi si ascutite, masurau aproximativ 80 cm, insa nu-l ajutau foarte mult sa loveasca alti dinozauri pentru ca erau foarte putin arcuite. Rolul lor era de smulgere a plantelor si a ramurilor copacilor pentru a se hrani cu frunzele fragede si mugurii acestora.

Membrele posterioare erau mai lungi, conformatia oaselor arata ca acest dinozaur rula pe cele doua membre din spate dar prea lent pentru a prinde alti dinozauri. Coada lunga, subtire si flexibila il ajuta in mentinerea echilibrului. Gatul puternic si musculos sustinea si misca foarte usor capul in toate directiile. Botul era lung si ingust, se termina cu un cioc cornos, maxilarele erau prevazute cu numerosi dinti mici si ascutiti. Ochii mari erau pozitionati frontal – ceea ce il ajuta sa aiba o acuitate vizuala buna, sa aiba o vedere ampla a imprejurimilor.

Dinozaurul Nanshiungosaurus face pate din ordinul Saurischia, familia Therizinosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.