Dinozaurul Neuquensaurus este cunoscut si sub numele de ,,Soparla Neuquen” deoarece ramasitele sale fosile au fost descoperite in provinciile Neuquen si Rio Negro in Patagonia, Argentina, America de Sud. Acestea cuprindeau vertebrele codale, vertebrele dorsale, vertebrele sacrale, osul humerus drept si femurul. Pe baza acestor ramasite fosile in anul 1992 paleontologul Jaime Powell a descris aceasta specie si a numit-o Neuquensaurus australis.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca un dinozaur Neuquensaurus adult cantarea putin datorita cavitatii goale din oasele vertebrelor, ei au estimat lungimea corpului la 2 m si greutatea la 10 tone.

Capul era foarte mic, avea o forma alungita, botul era rotunjit la varf, partea inferioara a maxilarului nu prezenta dinti, de aceea impreuna cu o mare cantitate de plante intregi erau inghitite si pietre stomacale (gastroliti) care ajutau la macinarea materialului vegetal in stomac si usurau digestia.

Membrele erau cam de aceeasi lungime, groase si musculoase, labele erau puternice cu gheare copitate. Mersul acestui animal era patruped, doar cand dorea sa ajunga la ramurile mai inalte ale copacilor se ridica pe membrele din spate, isi folosea coada ca pe un al treilea membru posterior si isi tinea membrele din fata suspendate sau sprijinite de triunchi.

Citește și:  Eoraptor, cel mai primitiv dinozaur ce a trăit în era Mezozoică
Dinozaurul Neuquensaurus australis, Foto: dinosaurs.about.com
Dinozaurul Neuquensaurus australis, Foto: dinosaurs.about.com

Cand se afla in pericol isi expunea in fata atacatorilor placile si proeminentele osoase de pe partea dorsala a corpului si isi ferea partile vulnerabile. De asemenea lovea dinozaurii pradatori cu coada lunga si puternica ca un bici, ce reprezenta o arma suficient de periculoasa impotriva acestora.

Dinozaurul Neuquensaurus a trait cu aproximativ 71 de milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, pe teritoriul unde azi se afla America de Nord. Aceste animale formau efective mari de sute sau chiar mii de exemplare, populau zonele cu maluri de ape si se hraneau exclusiv cu plante. Ca specie a fost clasata in ordinul Saurischia, familia Saltasauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.