Pe parcursul anilor in Rusia s-au descoperit mai multe schelete fosilizate ale dinozaurului Nipponosaurus. Acestea au fost studiate de catre experti si au dus la concluzia ca dateaza din era Mezozoica, din perioada Cretacicul superior, de acum 75 de milioane de ani. De asemenea, analiza facuta asupra fosilelor a dezvaluit aspecte legate de viata si aspectul acestor animale preistorice, cat si faptul ca ar fi existat mai multe specii ale acestui gen.

Primul schelet al acestui dinozaur a fost scos la lumina din straturile sedimentare de suprafata cretacice din Rusia, in anul 1934. Pe baza lor prima descriere a acestei specii a fost facuta in anul 1936 de catre paleontologul T. Nagao. Specia a fost numita Nipponosaurus sachalinensis dupa numele insulei ruse Sahalin (din apropierea Japoniei, unde in anul 1945 s-au gasit alte fosile ale acestui dinozaur) si de la numele Nippon care insemna Japonia.

Particularitatea acestei specii consta in podoaba capilara care avea rol de recunoastere a speciei, de diferentiere a exemplarelor intre ele. Aceasta podoaba se prezenta ca o creasta osoasa inalta, pozitionata pe frunte in zona ochilor si completata spre ceafa cu proeminente osoase de forma conica. La masculi creasta era mai mare si mai rezistenta decat la femele, iar la animalele tinere era slab dezvoltata si cu marginea rotunjita. Pe masura ce un exemplar tanar se apropia de varsta adulta si creasta isi schimba aspectul, devenea mai inalta si avea o forma mai complexa.

Nipponosaurus sachalinensis

Aspectul special al acestei podoabe capilare – in forma de topor – dezvaluia cercetatorilor varsta animalelor, fiind ajutati desigur si de conformatia oaselor fosile. De asemenea, creasta avea rol de a regla temperatura corpului, dar si de a produce sunete puternice care se auzeau de departe. Reprezenta un mijloc de comunicare intre exemplarele aceleasi turme, de a se anunta intre ei in caz de pericol si de a se chema sau organiza in cadrul grupului. Unii cercetatori au emis ipoteza conform careia dinozaurul Nipponosaurus isi folosea creasta pentru a respira atunci cand se scufunda in apa pentru a scapa de atacul animalele carnivore.

Citește și:  Anomalocaris, cel mai vechi prădător avea vederea excelentă

Aceste animale preistorice traiau in turme mari de sute de exemplare, populau intotdeauna zonele din apropierea malurilor de ape unde gaseau refugiu in cazul in care erau atacate de pradatori. Mersul lor era pe toate cele patru membre, cele posterioare erau mult mai robuste si mai dezvoltate decat cele anterioare, aveau labele puternice, degetele groase si ghearele in forma de copita.

Coada era groasa si lunga ajuta la mentinerea echilibrului sau era folosita ca arma de aparare in cazul unui posibil atac. Fiind animale erbivore, consumau in special plantele de la nivelul solului, dar si frunzele si fructele arborilor. Pentru a ajunge la ramurile cu muguri si frunze fragede se ridicau pe membrele posterioare, sprijinindu-se pe coada ca pe un al treilea picior din spate si astfel ajngeau la coroanele inalte ale copacilor. Aceasta metoda de a-si inalta capul era folosita si atunci cand doreau sa supravegheze imprejurimile pentru a se putea feri din timp de atacul vreunui animal pradator. Mirosul fin si acuitatea vizuala foarte buna ii ajuta in identificarea pericolelor.

Gatul lung si musculos era suficient de flexibil sa coordoneze miscarile capului si sa sustina greutatea acestuia. Maxilarele erau diferite fata de cele ale altor reptile tinand cont ca majoritatea animalelor preistorice avea doar un singur rand de dinti. La Nipponosaurus maxilarele erau prevazute cu mai multe randuri de dinti, care formau o placa cu mai multe tipuri de dinti dispusi vertical, astfel incat in total un astfel de animal ajungea sa aiba in jur de 600-1000 de dinti.

Aceasta dentitie permitea animalului sa consume chiar si plantele mai dure sau vegetatia lemnoasa. Cand dintii le cadeau sau se rupeau, altii noi le cresteau in loc, din osul falcii de dedesubt. Cercetatorii au estimat lungimea unui Nipponosaurus adult la 10 m si greutatea la 3,8 tone.

Dinozaurul Nipponosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Hadrosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.