Probactrosaurusul a fost un animal preistoric erbivor care popula in numar mare savanele si zonele din apropierea raurilor si lacurilor de pe teritoriul unde azi se afla Africa, America si Eurasia. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Mongolia si dateaza din era Mezozoica, din perioada Cretacicului superior, de acum 100-75 de milioane de ani.

Specia a fost descrisa si numita Probactrosaurus gobiensis in anul 1966 de catre paleontologul Anatoli K. Rozdestvensky. Numele de gobiensis face referire la Desertul Gobi, iar Probactrosaurus inseamna ,,inaintas al Bactrosaurusului”.

Probactrosaurusul era un dinozaur care apartinea grupului ornitopodelor, avea lungimea de 6 m si greutatea de aproximativ 6 tone. Mersul sau era biped, isi sprijinea corpul pe membrele din spate musculoase si robuste, terminate cu labe puternice si gheare ascutite. Membrele anterioare erau mult mai mici decat cele posterioare, dar inzestrate cu gheare ascutite folosite ca arme de aparare impotriva atacurilor dinozaurilor pradatori.

Dinozaurul Probactrosaurus

Dinozaurul obisnuia sa se sprijine pe membrele din spate si sa loveasca cu ghearele din fata, mai ales cu cea de la degetul mare care era mai lunga si asemanatoare unui pumnal, ce putea sa provoace rani grave atacatorilor. Dupa ce injunghia cu putere gatul sau fata atacatorului, acesta era nevoit sa se retraga, sa fuga pentru a-si vindeca ranile.

Citește și:  Dinozaurul Tarbosaurus, o șopârlă înfricoșătoare din Cretacicul superior

Coada lunga si rigida avea rol in mentinerea echilibrului, dar si in sprijinirea corpului, ca un al treilea picior, atunci cand animalul se ridica pe membrele din spate si dorea sa ajunga cu botul la crengile inalte ale copacilor.

Dinozaurul Probactrosaurus traia in grupuri sociale, in care animalele batrane si puii erau protejati de ceilalti membri mai puternici, manati intotdeauna spre centrul turmei in caz de pericol. Hrana acestui animal consta din plantele fragede sau chiar cele mai tari care erau rupte cu ciocul cornos cu margini taioase si macinate cu ajutorul maselelor ce se ascuteau permanent in timpul masticatiei.

Specia Probactrosaurus a fost clasata in ordinul Ornithischia, familia Iguanodontidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.