Saltopusul (Saltopus elginensis) este unul dintre cei mai mici dinozauri care a trait in era Mezozoica, in perioada Triasica, epoca Neotriasica, cu 45 de milioane de ani in urma. Ramasitele fosile ale acestui animal preistoric au fost descoperite in anul 1910 de catre paleontologul Friedrich von Huene, in Scotia, care probabil i-a dat si numele de Saltopus.

Scheletele acestor dinozauri sunt incomplete, lipsesc bucati din cranii si din fosilele picioarelor, iar cele care s-au gasit sunt destul de slab conservate.

In urma estimarilor facute s-a ajuns la concluzia ca un Saltopus avea ca adult lungimea de 60-90 cm, inaltimea copselor de 20 cm, iar greutatea de 1 kg.

Constructia sa corporala era destul de firava, fapt ce i-a facut pe paleontologi sa creada ca era foarte rapid. Era un mic carnivor, de marimea unui caine sau a unei pisici, dar un vanator foarte agil in prinderea soparlelor si insectelor.

Saltopusul avea gatul lung si ingust, membrele anterioare destul de mici, cu cate cinci degete si gheare tari, membrele posterioare subtiri, lungi si musculoase, tot cu cate cinci degete si gheare, dintre care doua erau mai reduse si nu erau folosite, iar restul mai mari.

Citește și:  Mamifere copitate din savana africană, antilopa Kongoni (Alcelaphus buselaphus)

Capul era lung, avea maxilarele prevazute cu zeci de dinti ascutiti, unii mai mari, altii mai mici, coada era chiar mai lunga decat lungimea corpului, lata la baza si ascutita la varf, iar oasele erau goale in interior, cum sunt cele ale pasarilor.

Acesti mici dinozauri pradatori traiau in savane si campii aride si vanau probabil in haite, impreuna cu puii lor. Ca specie se aseamana foarte bine cu dinozaurul Caelophysis, care a trait tot in Triasicul superior, era si el un pradator periculos de animale mici, soparle si insecte, prefera zonele semidesertice, dar era mult mai mare, ajungea la 3 m, fapt ce i-a facut pe cercetatori sa considere ca micutul Saltopus era un descendent al acestuia.

Dinozaurul Saltopus face parte din ordinul Saurischia si familia Saltopodidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.