Dinozaurul Wannanosaurus a fost considerat de experti cel mai primitiv Pachycephalozaur. Acest animal a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 83-72 de milioane de ani in urma. Cercetatorii au estimat lungimea sa ca fiind cuprinsa intre 60-100 cm si greutatea de aproximativ 40 kg. De asemenea, unii dintre ei considerau ca Wannanosaurusul era erbivor, altii ca ar fi fost omnivor – probabil hrana sa era formata din plante si completata cu insecte.

In anul 1977, paleontologul chinez Lian-Hai Hou a descoperit ramasitele fosile ale acestui dinozaur in provincia Anhui (situata in sud-estul Chinei) si pe baza lor a facut o descriere a acestei specii si i-a dat denumirea stiintifica de Wannanosaurus yansiensis. Pe baza fosilelor s-a reusit reconstituirea aspectului acestui dinozaur, cat si modul sau de viata. Se pare ca traia in turme mari de sute de exemplare, in zonele aride si se hranea in special cu plantele de la nivelul solului.

Acest dinozaur mai mic de 1 m, desi se deplasa biped pe cele doua membre posterioare lungi si musculoase avea dezavantajul de a fi foarte lent, nu era nici pe departe un alergator rapid – fapt remarcat de cercetatori in urma studierii conformatiei fosilelor. Tinand cont de acest aspect s-a ajuns la concluzia ca Wannanosaurusul era o prada preferata de dinozaurii pradatori.

Membrele anterioare erau mai subtiri si mai scurte, aveau labele prevazute cu degete mici si gheare ascutite, curbate, perfect adaptate pentru a prinde manunchiurile de plante si a le aduce in apropierea botului. Plantele erau rupte cu ajutorul marginilor ciocului cornos si apoi maruntite cu dintii ascutiti ai maxilarelor, care impresionau prin faptul ca erau acoperiti cu smalt.

Citește și:  Aepyornis maximus, pasărea alergătoare elefant din Madagascar

Coada lunga si puternica ajuta in mentinerea echilibrului, dar si ca arma de aparare impotriva atacatorilor. Gatul era lung si musculos, flexibil si suficient de puternic sa sustina capul mare si greu al acestui dinozaur.

Dinozaurul Wannanosaurus face parte din categoria pachycephalozaurilor care aveau capul plat. Se pare ca bolta sa craniana nu avea o grosime foarte mare, insa era suficient de rezistenta sa protejeze creierul in timpul luptelor ce se dadeau cu rivalii din aceeasi turma sau cu animalele altor specii. Probabil in perioada de rut masculii se luptau intre ei, fiecare adopta o pozitie cu capul aplecat pentru a-si lovi rivalul, atat pentru dobandirea suprematiei in turma cat si pentru cucerirea femelelor.

Cel care castiga lupta avea dreptul sa se imperecheze cu orice femela dorea din cadrul grupului. Podoaba capilara era marginita de numeroase proeminente ce se asemanau cu niste noduri osoase, de marimi diferite. Prin aspectul ei creasta de pe cap indeplinea rolul de recunoastere a speciei, dar si de diferentiere a exemplarelor intre ele.

Dinozaurul Wannanosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Pachycephalosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.