Din grupul prosauropodelor care cuprinde animalele inrudite cu giganticele erbivore, numite sauropode, se evidentiaza dinozaurul Yunnanosaurus, ale carui fosile au fost descoperite in anul 1942, de catre paleontologul Yang Chung Chien. Acesta le-a descoperit in China de Sud si a constatat ca acest dinozaur a trait in urma cu aproximativ 200-185 de milioane de ani in urma, in Jurasicul inferior.

Fiind un prosauropod, un animal erbivor care se hranea cu frunze, traia in zonele aride si pline cu arbusti. Corpul sau avea o lungime de 7 metri si cantarea 1,5 tone. Fosilele sale erau formate dintr-un numar de peste 20 de schelete, care nu erau complete si cuprindeau si doua cranii.

Dinozaurul Yunnanosaurus este unul dintre primele animale mari si erbivore care au trait pe teritoriul Asiei. Acest erbivor de talie medie se putea deplasa atat pe doua picioare, cat si pe toate cele patru membre. Astfel, pentru a ajunge la frunzele situate pe crengile inalte ale copacilor, se putea ridica cu usurinta pe doua picioare.

Citește și:  Specii de prosimieni – Sifaka lui Verreaux (Propithecus verreauxi)

Printre caracterisiticile morfologice ale dinozaurului se numara gatul si coada lungi si corpul subtire. Pentru ca avea nevoie de o mare cantitate de plante cu care sa se hraneasca, isi petrecea marea majoritate a timpului in cautare de hrana.

Foarte interesant la dinozaurul Yunnanosaurus este dentitia, care era mult mai evoluata si era alcatuita dintr-un numar mai mare 60 de dinti. In timpul masticatiei maxilarele sale inferioare si superioare se potriveau foarte bine, permitand ca marginile dintilor sa se ascuta una pe cealalta.

Totodata, nu mesteca plantele cu care se hranea, astfel, acestea erau taiate si apoi inghitite, urmand sa fie macinate si transformate intr-o pasta, cu ajutorul pietrelor stomacale (gastroliti) pe care acesta le inghitea. Datorita acestei dentitii, acest dinozaur se diferentiaza de celelalte prosauropode.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.