Copiii de toate varstele, chiar si adultii, pana la urma, toti oamenii care iubesc animalele in diversitatea lor pot vizita, in Irlanda, Dublin Zoo, gradina zoologica, ce ne poate suscita si mai mult interesul fata de natura si fata de importanta ei pentru animalele in pericol de disparitie. E nevoie de o zi pentru a intelege toate aceste lucruri, de cateva minute in care sa luam decizia de a vizita gradina zoologica din Dublin, Irlanda, cu atat mai mult cu cat urmeaza sa vizitam tara. Mai mult decat atat, o eventuala vizita ar mai fi un pas in plus spre conservarea frumosului loc.

Dublin Zoo1

Pe de alta parte, Dublin Zoo este una dintre cele mai moderne gradini zoologice din Europa si, chiar si asa, a reusit sa pastreze, de-a lungul trecerii anilor, acel colt de natura intact, ca si cum timpul nu ar fi trecut peste el si, mai degraba, s-ar fi preschimbat exact in animalele care, astazi, inca supravietuiesc. Curios pentru noi este faptul ca animalele nu sunt nicicum date deoparte din considerente absurde, ci fiecare exemplar, oricat de rar sau raspandit ar fi, este tratat in mod egal, pentru ca, asa cum spunea si un ingrijitor, animalul a carui imagine, astazi, o ignoram cu privirea, maine poate fi animalul cu imaginea pe care nu o mai zarim nicaieri, intrucat a disparut definitiv de pe fata pamantului.

Si tocmai, importanta gradinii zoologice din Dublin nu rezida in faptul ca acolo se afla foarte multe exemplare pe cale de disparitie, ci rezida in atentia acordata fiecarui exemplar in parte, in ideea ca orice fiinta, frumoasa sau nu, trebuie respectata. In definitiv, mediul nostru are loc, din fericire, pentru orice fiinta care-si doreste sa populeze Pamantul.

Dublin Zoo11

Cea mai mare gradina zoologica din Irlanda si poate una dintre cele mai populare, Dublin Zoo, a fost deschis in anul 1831, la 1 septembrie, pe atunci, numindu-se Zoological Gardens Dublin (Gradinile Zoologice Dublin). London Zoo s-a oferit sa-i doneze 46 de mamifere dar si 72 de pasari, ceea ce, in acele timpuri, a fost un inceput mai mult decat promitator, am spune noi, chiar incurajator. Iarasi, curios este ca scopul care a stat la baza infiintarii Dublin Zoo nu este nicidecum legat de admirarea animalelor de catre oameni, ci de perpetuarea acelor specii aflate in pericol si nu numai. In fond, nimic nu este despre frumusete, totul este mai degraba despre viata.

Cu alte cuvinte, fondatorii gradinii zoologice din Dublin erau de profesie medici veterinari. Acestia si-au dorit cu tot dinadinsul sa inteleaga speciile de animale, sa gaseasca o solutie la bolile care le macinau, dar si motive pentru disparitia tot mai deasa a animalelor. Ba chiar, dupa ce un animal murea, medicii intrau in posesia cadavrului, pentru a-l studia mai aprofundat, pentru a intelege, pana la urma, cauzele care, din nefericire, au condus la moartea exemplarului.

Dublin Zoo111

Pe de alta parte, autoritatile se aratau ingrijoratoare fata de utilizarea cadavrelor in scop medical, indeosebi din cauza faptului ca tot mai multi medici plateau persoane cu principii joase, mai cu seama din patura de jos a societatii, pentru a le duce cadavre. Tocmai de aceea, in anii 1831, legile s-au schimbat. In sfarsit, cert este ca Dublin Zoo a devenit in scurt timp locul in care oricare familie irlandeza isi permitea sa se duca, mai ales in zilele insorite de duminca, atunci cand un bilet costa un singur penny.

Bineinteles ca popularitatea locului a capatat proportii de neimaginat pana la acel moment, cu atat mai mult cu cat, pana si cei mai saraci oameni isi permiteau sa viziteze Dublin Zoo. Poate si aceasta istorie a ajutat-o, intrucat in zilele noastre, este cea mai vizitata gradina zoologica din Irlanda. Ocupand peste 24 de hectare, Dublin Zoo a trecut prin momente nu tocmai frumoase, atat in timpul razboaielor, cat si in timpul protestelor civile. Oricum, ca o paranteza, probabil cu totii va amintiti de intro-ul folosit de Metro-Goldwyn-Mayer, acea secventa cu leul care rage. Si totusi, tot nu va amintiti? Este vorba, bineinteles, de leul care deschidea desenele animate Tom si Jerry.

Dublin Zoo1111

In sfarsit, primul leu folosit de MGM a fost Slats, nascut in 1919, in Dublin Zoo, Irlanda. Incheiind paranteza, revenim la problemele pe care Dublin Zoo le-a avut. Intre anii 1989 si 1990, gradina zoologica din Dublin a fost pe punctul de a se inchide. Din fericire, Guvernul a gasit de cuviinta ca un asemenea loc, cu o asemenea traditie, nu poate fi nicidecum inchis, drept pentru care a inceput sa-i acorde o suma anuala, menita sa ajute gradina zoologica sa reziste conditiilor si asa vitrege.

Un amanunt interesant se refera la faptul ca Dublin Zoo este impartit in zone care se numesc sugestiv, dupa cum urmeaza: World of Cats, African Plains, Words of Primates, Plants, Fringes of the Arctic, The Kaziranga Forest Trail, Reptiles, Endangered Species si City Farm. Ceea ce, de fapt, este cu adevarat interesant este tocmai faptul ca zonele sunt delimitate foarte frumos, sau poate frumos nu este exact termenul potrivit. Oricum, lasam misterul sa sape in curiozitatea voastra, poate va veti decide sa vizitati Dublin Zoo, nu de alta, dar merita sa vedem locul, macar pentru leul copilariei noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.