O eclipsa de soare este un fenomen ceresc, care nu are loc foarte des, dar atunci cand se intampla este ceva fascinant de privit. In aceste rare ocazii, cand te afli in locul potrivit, la momentul potrivit, observarea unei eclipse de soare este uimitoare. In acest articol vom vedea ce se intampla in timpul unei eclipse de soare si cum poti observa acest fenomen incredibil in conditii de siguranta.

Eclipsa solara
Eclipsa solara

Eclipsa solara are loc atunci cand Luna trece intr-o linie directa intre Pamant si Soare. Umbra Lunii trece peste suprafata Pamantului si blocheaza lumina soarelui, asa cum este vazuta de pe Pamant. Deoarece Luna orbiteaza in jurul Pamantului la un unghi de aproximativ 5 grade in raport cu planul Pamant-soare, aceasta traverseaza planul orbitei Pamantului numai de doua ori pe an. Aceste perioade sunt numite sezoane ale eclipselor, deoarece sunt singurele momente in care eclipsele pot avea loc. Pentru ca o eclipsa sa aiba loc, Luna trebuie sa fie in faza corecta in timpul sezonului de eclipse – in cazul unei eclipse de soare, trebuie sa fie luna noua. Aceste conditii sunt motivul pentru care eclipsele de soare sunt rare.

Tipuri de eclipse de soare

Umbra Lunii are doua parti, si anume: o regiune centrala (umbra) si o regiune exterioara (penumbra). In functie de care parte a umbrei trece peste tine, poti vedea unul dintre cele trei tipuri de eclipse de soare:
Totala: intreaga portiune centrala a soarelui este blocata.
Partiala: doar o parte din suprafata soarelui este blocata.
Inelara: doar un mic inel de lumina se poate vedea din discul solar.

Daca umbra trece peste tine, intreaga parte centrala a soarelui va fi blocata. Vei vedea atunci o eclipsa totala de soare, iar cerul se va intuneca de parca ar fi noapte. In timpul unei eclipse totale de soare poti vedea atmosfera exterioara a soarelui, numita coroana. De fapt, acesta este singurul moment in care poti vedea coroana soarelui, acesta fiind motivul pentru care astronomii sunt atat de incantati cand o eclipsa solara totala este pe cale sa aiba loc. Multi astronomi calatoresc in toata lumea pentru a vedea eclipse de soare.

Daca penumbra trece peste tine, doar o parte din suprafata soarelui va fi blocata. Vei vedea o eclipsa partiala de soare, iar cerul s-ar putea intuneca putin, in functie de cat de mare este portiunea de soare care este acoperita. In unele cazuri, Luna este destul de departe in orbita sa, iar umbra sa nu ajunge pe Pamant. In acest caz, nu exista nicio regiune de totalitate, si ceea ce vezi este o eclipsa inelara. In cazul unei eclipse inelare, poti vedea doar un inel de lumina din discul soarelui.

Citește și:  Platon, Banchetul sau Despre iubire. Natura şi ipostazele unui sentiment. Mitul Androginului

Cum poti privi o eclipsa solara in conditii de siguranta?

Probabil ai auzit ca nu este bine sa te uiti la soare. Motivul pentru care se spune acest lucru este ca oamenii care se uita la soare pot orbi. In continuare vei afla de ce. Cand erai copil, probabil ai incercat acel truc in care dadeai foc unei hartii cu ajutorul soarelui si a unei lupe. Lumina soarelui este atat de puternica incat, daca o concentrezi cu ajutorul unei lentile (de exemplu, lupa), poti da foc la ceva. In ochii tai exista lentile. Daca te uiti direct la soare, aceste lentile concentreaza lumina soarelui pe retina, iar aceasta poate arde. Lumina este atat de intensa, incat poate ucide celulele retinei.

Eclipsa de soare - ochelari de protectie
Eclipsa de soare – ochelari de protectie

Exista atat de multe zvonuri legate de privitul soarelui in timpl unei eclipse. Acest lucru se datoreaza faptului ca in zilele obisnuite, oamenii stiu ca nu este bine sa te uiti la soare. Problema cu eclipsele solare este ca acestea sunt evenimente foarte rare. Deoarece aceste eclipse au loc atat de rar, toata lumea vrea sa le vada atunci cand se intampla. Oamenii sunt tentati sa faca ceea ce stiu ca nu este bine sa faca, crezand ca daca se uita la soare in timpul eclipsei, doar pentru cateva secunde, nu se poate intampla nimic rau. De obicei, oamenii cred ca au dreptate deoarece nu exista nicio durere initiala care sa fie asociata cu o arsura a retinei. In general, este nevoie de mai multe ore pentru ca simptomele sa inceapa sa se manifeste si pana atunci, raul a fost deja facut.

Cea mai buna modalitate de a observa soarele in timpul unei eclipse este prin proiectarea imaginii. Iata o modalitate prin care poti face acest lucru:
• Ia doua bucati de carton.
• Cu un ac sau un creion fa o mica gaura in centrul uneia dintre bucatile de carton (gaura nu trebuie sa fie mai mare decat varful unui creion).
• Ia cele doua bucati de carton si tine-le in mana.
• Stai cu spatele la soare.
• Intr-o mana tine bucata de carton care are gaura facuta si plaseaza cealalta bucata in spatele ei.
• Lumina soarelui va trece prin orificiu si va forma o imagine pe ecran (cealalta bucata de carton)
• Regleaza distanta dintre cele doua bucati pentru a focaliza si modifica dimensiunea imaginii. Bucura-te de priveliste!

Eclipsele solare sunt minunate, nu doar pentru astronomi, ci si pentru oamenii de rand, insa atunci cand privim un asemenea fenomen nu trebuie sa uitam de siguranta si protectia noastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.