Ecuaţia universală care explică forma oului (a oricărui fel de ou existent în natură) a fost, în sfârşit, descoperită, susţine o echipă de matematicieni de la Universitatea din Kent, Marea Britanie, care a colaborat cu mai mulţi ingineri şi biologi de la Institutul de Cercetare a Mediului din Ucraina.

Forma oului a atras constant atenţia oamenilor de ştiinţă, pentru că este considerat a avea “forma perfectă” – este suficient de mare pentru a incuba un embrion, suficient de mic pentru a ieși din corpul unei păsări în cel mai eficient mod, nu se rostogolește şi nu se sparge când este ouat, este suficient de puternic pentru a susține greutatea puiului și pentru a fi începutul vieții.

De la apariția dinozaurilor, ouăle au fost responsabile pentru supraviețuirea și evoluția a zeci de mii de specii. Căutată îndelung, ecuaţia universală, care să explice forma perfectă a oului, nu numai că face posibilă o mai bună înțelegere a evoluției acestuia, dar deschide și calea către numeroase aplicații biologice și tehnologice.

Ecuaţia universală care explică forma oului – ouă şi matematică, o “armonie filosofică”

Ecuaţia universală care explică forma oului, Sursa Scienceline
Ecuaţia universală care explică forma oului, Sursa Scienceline

Pentru a se ajunge la ecuaţia universală care descrie forma oului, au fost folosite patru figuri geometrice: sferă, elipsoid (suprafață închisă ale cărei secțiuni plane sunt elipse și care are trei planuri de simetrie, perpendiculare două câte două, care se intersectează după trei axe de simetrie), ovoid (care are forma unui ou) și piriform (care are formă de pară).

Pentru primele trei forme geometrice (sferă, elipsoid, ovoid) existau definiţii matematice clare, fiecare fiind derivată din expresia precedentei, dar rămânea de rezolvat problema pentru profilul piriform (ca în cazul oului pinguinului regal sau al becaţei, o pasăre migratoare, cu ciocul lung).

În acest scop, s-a introdus o funcţie suplimentară în formula ovoidului, dezvoltându-se un model matematic care să se adapteze la o formă geometrică total nouă, caracterizată ca ultima etapă în evoluția sferei-elipsoid, aplicabilă oricărei geometrii de ou.

Această nouă formulă matematică universală pentru forma oului se bazează pe patru parametri: lungimea oului, lățimea maximă, decalajul față de axa verticală și diametrul la un sfert din lungimea oului. Combinați sub forma unei ecuații, acești patru parametri pot fi folosiți pentru a calcula forma oricărui ou de pasăre, fie el rotund ca o minge de ping-pong, sferic, alungit sau în formă de pară. Descoperirea reprezintă un pas important în înțelegerea nu numai a formei, ci și a modului și a cauzelor care au determinat evoluţia formei, făcând posibile aplicații biologice și tehnologice.

Ecuaţia universală recent descoperită exprimă, după cum spuneau cercetătorii implicaţi în acest proiect, şi o anumită “armonie filosofică” intre matematică şi biologie. Deschide, în acelaşi timp, o cale către o înțelegere mai profundă. a Universului nostru.

Ecuaţia universală a formei oului – aplicaţii

Ecuaţia universală care explică forma oului, Sursa The New York Academy of Science
Ecuaţia universală care explică forma oului, Sursa The New York Academy of Science

Ecuaţia universală care explică forma oului poate fi aplicată construcției tehnice a containerelor ovoide cu pereți subțiri, care ar trebui să fie mai rezistente decât containerele sferice tipice. Poate fi utilă și pentru proiectarea sistemelor de inginerie și tehnologii avansate în arhitectură, pentru a determina sarcina pe care o structură ovoidă o poate suporta cu un consum minim de materiale.

Pe de altă parte, sublinia Darren Griffin, profesor de genetică la Universitatea din Kent și unul dintre autorii cercetării, procesele evolutive biologice, cum ar fi formarea ouălor, trebuie studiate matematic, ca bază pentru cercetarea diversificată în biologie evolutivă. Noua ecuaţie universală poate fi aplicată disciplinelor fundamentale, inclusiv în industria alimentară și a păsărilor de curte, în agricultură, biostiinte, aeronautică și va servi drept impuls pentru investigații ulterioare inspirate de ou, ca obiect de cercetare.

Proprietățile externe ale unui ou sunt vitale pentru cercetătorii și inginerii care dezvoltă tehnologii de incubare, procesare, depozitare și sortare a ouălor. Este nevoie de un proces simplu de identificare, care să utilizeze volumul ouălor, suprafața, raza de curbură și alți indicatori pentru a descrie contururile ouălor, pe care le oferă ecuaţia universală.

Un alt cercetător de la Universitatea Kent declara cu entuziasm că ecuaţia universală care explică forma ouălor îşi va găsi aplicaţii în toate sectoarele, de la artă la tehnologie, de la arhitectură la agricultură.

Citește și:  Stilul de viață virtual: Necesitatea de a purta ochelari pentru lumina albastră

Oul, simbol al vieţii – de la ecuaţia universală a formei oului, înapoi, la semnificaţiile mitologice

Ecuaţia universală care explică forma oului
Ecuaţia universală care explică forma oului

Înainte ca oamenii de ştiinţă să găsească ecuaţia universală care explică forma oului, omul a creat, în jurul acestei forme perfecte, o întreagă mitologie, care demonstrează fascinaţia pentru ceea ce se consideră a fi, de la începuturi, germenele, centrul şi totalitatea lumii, altfel spus, un simbol universal care se explică prin sine însuşi. Oul, în plan simbolic, este trecerea de la Necreat la Creaţie, de la inexistenţă, la viaţă, de la Haos la Ordine.

Oul cosmic sau “oul lumii”, care conţine toate potenţialităţile şi care serveşte la explicarea Genezei Universului, este prezent deopotrivă în mitologiile celţilor, grecilor, egiptenilor, tibetanilor, hinduşilor, chinezilor, japonezilor şi multor altora.

În India preistorică, Oul cosmic, aşa cum se consemnează în “Vede” (texte religioase, scrise în sanscrită), se numea Brahma-Anda (Brahma – “cosmos” şi “Anda” – “Ou”) şi se afla în locul Bindu – “temelia tuturor lucrurilor”.

În mitologia chineză, zeul Pangu s-a născut dintr-un ou cosmic, a cărui parte superioară a devenit Rai, iar cea inferioară, Pământ. Pe măsură ce zeul a crescut, Cerul şi Pământul s-au extins, separându-se tot mai mult.

Miturile egiptene povestesc cum o pasăre cerească a depus un ou pe Calea Lactee, ou din care s-a născut Ra, zeul Soare. În alte legende se spune că “oul lumii” a fost un dar al zeului Toth, care, la rândul lui, l-a primit de la o pasăre Ibis.

Un loc important îl ocupă oul cosmic şi în mitologia greacă. Eurynome, “Noaptea primordială”, “zeița cu aripi negre”, energia născută din haos, din care s-au desprins cerul şi marea, iubită de şarpele Ophion (“vântul de nord”), s-a transformat într-un porumbel, pentru a depune Oul de argint” (Luna).

În viziunea orfică, Eros, zeu primordial al iubirii, se află la originea Creaţiei, iar el a fost născut din unirea Eterului cu Haosul.

Oul în cosmologia modernă

Şi până la cercetările actuale legate de ecuaţia universală a formei oului, oamenii de ştiinţă au fost atenţi la sugestiile miturilor, la formele de cunoaştere intuitivă pe care acestea le cuprind. Astfel, începând cu mijlocul secolului trecut, unele modele cosmologice bazate pe singularitatea gravitaţională (o regiune spațiu-timp în vecinătatea căreia anumite cantități care descriu câmpul gravitațional devin infinite, indiferent de sistemul de coordonate ales) au fost numite “oul cosmic”.

Curiozităţi despre ou

Rasa Araucana
Rasa Araucana
  • Găinile din rasa Araucana produc ouă albastre, uneori maro, roz şi verzi. Este o rasă originară din Chile. O rasă înrudită, Ameraucana, obţinută în SUA, în 1970, produce ouă în opt variante de culoare – albastru, albastru deschis, negru, maro roşcat, lustruit, argintiu, gri și alb.
  • Ouăle sunt proteinele “perfecte”, sunt uşor absorbite de organism şi ajută la fortificarea muşchilor. Cea mai bună proteină pe care o putem găsi în stare naturală este albumina şi aceasta se găseşte în ou. De asemenea, în ou, sunt prezente toate vitaminele (mai puţin vitamina C), în special cele din complexul B, cu nenumărate beneficii pentru organism, mai ales în funcţionarea sistemului nervos.
  • Oul consumat la micul dejun reduce pofta de dulce şi de alimente grase peste zi.
  • Culoarea cojii de ou depinde de rasa de găini, neavând nici o importanţă pentru calitatea oului. Iar culoarea gălbenuşului depinde de hrana găinilor – cele crescute cu iarbă și cereale fac ouă cu gălbenuşuri de o culoare intensă.
  • Ouăle conţin antioxidanţi care combat efectele îmbătrânirii.
  • Un ou are între 72 şi 78 de calorii, în funcţie de modul în care este preparat (cel fiert are aproximativ 78 de calorii, iar un ou ochi, mai puţin).
  • Oul de prepeliţă conţine mai mult colesterol decât oul de găină.
  • Albuşul reprezintă circa 55% din greutatea oului şi concentrează cea mai mare parte din proteine, enzime, vitamine şi substanţe minerale.
  • Consumul de ou protejează vederea şi previne afecţiunile oculare graţie conţinutului de luteină.
  • Pe vremea când nu existau frigidere, ouăle se păstrau până la şase luni, în sare grunjoasă sau în pastă de var.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.