Egreta mica (Egretta garzetta), numita si starcul alb mic, este o specie sud-europeana. Face parte din ordinul Ciconiiformes, familia Ardeidae. Apare in tot Bazinul Marii Mediterane, in Asia de Sud, Africa, Indonezia, Australia.

In tara noastra este intalnita mai ales in Lunca Dunarii, dar si in jurul altor balti din tara. Este o pasare fricoasa, sensibila la frig, migratoare, vine la noi la mijlocul lunii aprilie si pleaca la inceputul lunii septembrie.

Penajul sau este alb, picioarele si ciocul sunt negre, irisul de culoare galbena, degetele picioarelor sunt galben-verzui. Pe cap are un mot alb, pe umeri penele sunt foarte alungite, ele atarna ca niste ,,egrete”, formand astfel o mantie vaporoasa. Are o lungime de 55-65 cm, greutatea poate varia intre 350-650 g, iar deschiderea aripilor de 85-95 cm.

egreta mica

Cuibareste in stufarisul des al mlastinilor, iazurilor si baltilor, formand grupuri mici, uneori este vazuta in colonii impreuna cu alte specii de starci. Femela depune 3-5 oua de culoare albastru-verde, pe care le cloceste impreuna cu masculul timp de trei saptamani. Puii sunt hraniti de parinti o perioada de 25 de zile, apoi parasesc cuibul. Egreta mica cloceste o singura data pe an.

Citește și:  Balena ucigașă (Orcinus orca), un prădător marin feroce

Ajutata de picioarele lungi, paseste prin apele putin adanci, iar cu ciocul sau lung, prinde cu viteza hrana, pe care o urmareste in apa. Se hraneste cu vertebrate mici si nevertebrate, ca de exemplu: pestisori, reptile, amfibieni, moluste, crustacee si insecte. In timpul zborului usor si constant, egreta mica isi tine gatul inclinat spre corp, astfel incat formeaza litera S.

Astazi, numarul exemplarelor din Delta Dunarii a scazut foarte mult. Este o pasare ocrotita prin lege, vanarea ei este interzisa.

Va prezentam un video cu egreta mica:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.