Elvetia este o tara situata in Europa de Vest, cunoscuta in mod oficial sub numele de Confederatia Elvetiana. Elvetia se invecineaza cu cinci tari, in nord cu Germania, in est cu Austria si Lichtenstein, in sud cu Italia iar in vest cu Franta. Cu un PIB de aproximativ de 70.000 $ pe cap de locuitor, Elvetia este una dintre tarile cu cel mai inalt nivel de trai. Majoritatea populatie elvetiene traieste in zona Platoului Elvetian deoarece o mare parte din teritoriul Elvetiei este acoperit de Muntii Alpi.

Muntii Alpi Elvetia

Desi exista urme ale activitatilor agrare in zona vechi de peste 7000 de ani, Elvetia moderna s-a format abia spre sfarsitul secolului al XIII-lea, cand mai multe orase-stat din zona s-au unit sub numele de Vechea Confederatie prin semnarea documentului Carta Federala din 1291. Semnata in anul 1291, inedependenta Elvetiei a fost recunoscuta de marile puteri europene abia in anul 1648. In anul 1798, Elvetia a fost cucerita de Imperiul Francez, independenta fiindu-I recunoscuta 17 ani mai tarziu. In timpul celor Doua Razboaie Mondiale, Confederatia Elvetiana si-a pastrat neutralitatea. Alaturi de Lichtenstein, Elvetia, desi membra a Spatiului Economic European, nu este membra si a Uniunii Europene.

Matterhorn
Matterhorn

Din punct de vedere geographic, Elvetia este impartita in trei zone, in nord Muntii Jura, in zona central Platoul Elvetian iar in sud Muntii Alpi, care se intint pe aproximativ 60% din teritoriul tarii. Cel mai cunoscut varf din Alpii Elvetieni, Matterhorn atinge o altitudine de 4.478 m. Pe teritoriul Elvetiei se gasesc unele dintre cele mai mari cascade din Europa care de-a lungul timpului i-au inspirat atat pe pictori cat si pe unii poeti, printre care si pe Goethe. Regiunea Ticino este una dintre cele mai renumite statiuni din Elvetia si deoarece este incercuita aproape in totalitate de Italia evoca foarte mult atmosfera italieneasca. Datorita terenului predominant muntos, Elvetia este una dintre destinatiile preferate de cei care doresc sa practice sporturi de iarna.

Invecinandu-se cu cinci tari si cu un teritoriu nu foarte mare, Elvetia se bucura de o diversitate culturala foarte mare. Limbile oficiale in Elvetia sunt: germana, italiana, franceza si retoromana. Elvetia este si tara mama pentru una dintre cele mai mari organizatii non guvernamentale din lume si anume Crucea Rosie cu sediul central in orasul Geneva. De asemenea, Elvetia este renumita ca fiind tara unde se produc unele dintre cele mai bune ceasuri din lume, firme ca Rolex sau Swiss avand sediile central in aceasta tara.

Berna
Berna

Capitala Elvetiei este orasul Berna, al patrulea oras ca marime din tara, cu o populatia de aproximativ 130.000 de locuitori. Principalele atractii turistie ale acestui oras sunt Turnul cu ceas, Palatul Federal, Fantanile din Berna, Bulevardul Marktgasse, Muzeul de istoria si Galeria de arta Paul Klee.

Zurich
Zurich

Cel mai mare oras al Confederatiei Elvetiene este Zurich, urmat de Geneva si Basel. In orasul Geneva se afla un simbol al industriei ceasurilor elvetiene, celebrul Ceas Floral, o capodopera tehnologica si de arta florala.

Pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Elvetia figureaza cu 11 obiective, Manastirile Benedictine St. Gallen si Sf. Ioan, Centrul vechi din Berna, Cetatile din Bellinzona, Regiunea alpine Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn, Monte San Giorgio, Terasele viticole din Lavaux, Calea ferata retica din Albula si Bernina, Zona Montana Sardona, Le Locle si Siturile palafitice preistorice din jurul Alpilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.