Cine nu a consumat măcar ocazional băuturi alcoolice combinate cu băuturi ce conțin cofeină (fie că este vorba despre sucuri cu un conținut scăzut și mediu de cofeină sau de energizante)? Acest mix a devenit într-atât de popular, încât unele companii au produs băuturi cu cofeină și alte stimulente naturale (precum ginseng și alte plante) deja “piperate” cu alcool.

Cofeina
Cofeina

Oamenii au consumat atât cofeină, cât și alcool din timpuri străvechi, din preistorie. Se crede că în Epoca de Piatră se consumau semințe și frunze ale plantelor cu cofeină. Aceasta se folosea ca medicament, dar și în cadrul ritualurilor magico-religioase. La fel, încă din Neolitic se fabrica alcool, folosit în diverse scopuri (medicație, magico-religios, consum).

Astăzi majoritatea oamenilor consumă cofeină și mulți dintre ei consumă măcar ocazional alcool. Combinarea acestora pare a fi o idee genială: cofeina te poate păstra treaz și energic mai mult timp, iar alcoolul te înveselește, nu? Băuturile energizante pe bază de cofeină, zahăr și alte stimulente din plante sunt cât se poate de populare. Combinarea acestora cu alcool este rețeta miraculoasă pentru o noapte de distracție…sau pentru una de groază!

De ce combinația alcool – cofeină este primejdioasă:

Cofeina NU anulează și nici NU reduce efectul alcoolului! Ea nu reduce concentrația de alcool din organism.

Într-adevăr, ca stimulent al sistemului nervos, ea reduce mult senzația de oboseală și somnolență pe care o cauzează inevitabil consumul de alcool. Și mai reduce capacitatea de percepție a consumatorului, care se simte mult mai puțin amețit (sau beat) decât este în realitate! Efectul – cei ce combină alcool cu cofeină (în special băuturi cu nivel ridicat de cofeină) se cred mai puțin afectați, doresc să mai bea și continuă să bea mai mult, mult peste limita la care beau cei ce se limitează la alcool simplu.

Citește și:  Cum este corect – cafeină sau cofeină?
Alcool
Alcool

Ca efecte fizice, combinația dintre cele două duce la o probabilitate de 6 ori mai mare de a avea palpitații cardiace (!), la o probabilitate de 4 ori mai mare de stări de iritabilitate și insomnii. Băutorii de alcool combinat cu cofeină sunt de 3 ori mai expuși consumului peste limită, până la stadiul de intoxicație (arată un studiu din 2008). De asemenea, aceștia, deoarece se simt mai puțin beți decât sunt, se pot angaja în comportamente de risc, precum șofatul. Combinația mortală pare că crește și agresivitatea persoanei, comparativ cu simplul consum de alcool.

Pericolele sunt atât de clare, încât unele băuturi mixte au fost retrase de pe piață în ultimii ani. Însă oricine își poate prepara acest cocktail deloc sigur acasă, în bar sau în club, iar în rândul tinerilor rămâne, din păcate, o rețetă populară…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.