In apele intinse, in urma cu 310 milioane de ani, in Carbonifer traia amfibianul  Eogyrinus, care era aproape la fel de impunator precum este un crocodil din zilele noastre. Astfel, avea o lungime de 4 metri si cantarea aproximativ 500 de kilograme.

Corpul sau era asemanator cu cel al anghilei si era acoperit cu o carapace, care avea un rol important in a-l proteja. Picioarele erau scurte si slab dezvoltate, adaptate foarte putin deplasarii pe uscat. Fiecare membru avea cate 5 degete, care erau prevazute cu membrana interdigitala.

Apele intinse si malurile erau cele mai bune medii de viata pentru amfibianul Eogyrinus, traind intr-o perioada in care pe Pamant se aflau suficienta apa si mlastini. Potrivindu-se foarte bine intr-un mediu de viata umed si fiindu-i greu sa traiasca pe uscat, era un foarte bun inotator.

Se deplasa extrem de repede prin apa, cu ajutorul cozii sale foarte lungi, miscandu-se dintr-o parte in alta. Nu era doar un inotator puternic, ci si un pradator excelent, hranindu-se cu pesti.

Citește și:  Prezentare a Pământului în era dinozaurilor

Eogyrinus

Conform descoperirilor oamenilor de stiinta, este posibil ca amfibianul Eogyrinus sa isi fi procurat hrana asemeni crocodililor. Capul semana cu cel al unui crocodil, avand o gura prevazuta cu dinti ascutiti.

Dentitia sa era puternica, iar maxilarele aveau, de asemenea, muschi puternici, transformandu-l intr-un important inamic al pestilor. Pentru a-i vana, statea linistit in apa, doar cu capul la suprafata apei, pandind prada, care, odata ce se apropia, nu mai avea scapare.

Anul in care au fost descoperite fosilele amfibianului Eogyrinus este 1926, descoperitorul lor fiind Watson, care le-a gasit in Anglia. Datorita vechimii sale, de 310 milioane de ani, este unul dintre cele mai vechi creaturi care au trait pe Pamant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.