Limbajul licenţios este o realitate pe care nu o putem ignora, face parte din comunicarea cotidiană, este prezent şi în literatură, în filme etc. Probabil că mulţi vorbitori de limba romana cunosc sensul cuvântului licenţios, oricum mai toată lumea a sesizat, cu siguranţă, la televiziuni, înaintea difuzării unor filme sau emisiuni, avertismentul legat de existenţa/posibilitatea utilizării unor termeni licenţioşi.

Pentru cine încă nu ştie ce înseamnă limbaj licenţios (unii, în mod greşit, îl asociază cu termeni asemănători ca forma – licenţa, licenţiat – dar care au un cu totul alt sens) trebuie precizat că licenţios (din fr. licencieux, lat. licentiosus) are sensul : care calcă regulile bunei-cuviinţe şi ale moralei; indecent, impudic, imoral, obscen, pornografic, trivial, vulgar (DEX).

Într-un sondaj făcut în cadrul Facultăţii de Litere din Bucureşti, în rândul studenţilor, dar şi pe stradă, fiind chestionate persoane cu grad de cultură diferit, la întrebarea dacă este bine să folosim limbajul licenţios, 48% au răspuns că nu sunt deranjaţi de termenii licenţioşi, deoarece aceştia dau naturaleţe exprimării, 30% considera că nu deranjează, dacă nu sunt în exces, iar 22% resping un astfel de limbaj, ca fiind nociv, din toate punctele de vedere.
Până la urmă, rămâne la latitudinea fiecăruia, în funcţie de instrucţie, de educaţie, de nevoia de a fi sau nu « cool » etc., să opteze pentru un anumit comportament lingvistic, ignorând limbajul licenţios, sancţionându-l sau folosindu-l într-o mai mică sau mai mare măsură. Dumneavoastră ce parere aveti?

2 COMENTARII

  1. E o normalitate ca oamenii să tindă spre cultură, spre perfecțiune. Iar limbajul obscen
    se opune vehement acestei tendințe. Nu pot înțelege persoanele care au grijă excesivă de aspectul lor fizic, folosind cuvinte licențioase. Condamn ferm utilizarea limbajului vulgar, fiind convinsă că el dăunează grav personalității omului.

  2. Daca tot mai multi oameni ar gandi asa, probabil ca lumea ar fi mai buna si mai luminoasa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.