Potrivit evaluarilor din presa internationala, printre evenimentele care au marcat anul 2013 se afla urmatoarele :

 • Atentatul de la Maratonul din Boston – pe data de 15 aprilie, in timpul desfasurarii, in Boston, SUA, a traditionalului maraton, doua explozii, produse la interval de cateva secunde, au provocat decesul a trei persoane (printre care si un copil de 8 ani), precum si ranirea mai multora. Atentatul nu a fost revendicat, dar anchetatorii i-au gasit vinovati pe fratii Tamerlan et Djokhar Tsarnaev, americani,  de origine ceha. Mass-media a subliniat, la data respectiva, elanul de solidaritate al americanilor in fata unui asemenea orori.
 • Alegerea Papei Francisc, la 13 martie 2013, ca succesor al lui Benedict al XVI-lea. Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, care si-a luat numele de Papa Francisc, in amintirea lui Francisc de Assisi (intemeietor al Ordinului Franciscan, in secolul al XI-lea), este primul Papa de pe continentul american si primul Papa non-european, dupa Papa sirian Grigore al III-lea, din secolul al VIII-lea. Presa mondiala a evidentiat faptul ca Papa Francisc, om cultivat, cu studii de teologie, filozofie, literatura, cunoscator, pe langa limba spaniola, vorbita in Argentina, si al limbilor italiana, franceza, engleza, germana (in care si-a elaborat lucrarea de licenta in filozofie), pare sa fi adus un suflu nou la Vatican, fiind preocupat de o serie de reforme si de « calmarea » spiritelor in privinta problemelor legate de homosexualitate si avort.
 • Naufragiul pachebotului de croaziera Costa Concordia – a provocat moartea a 32 de persoane. Naufragiul s-a produs in apele Marii Mediterane, in ianuarie 2012, dar operatiunile de redresare, transport si demantelare au avut loc in septembrie 2013, necesitand interventia a peste 500 de ingineri, durand peste 20 de ore si costand in jur de 600 de milioane de euro, adica mai mult decat constructia pachebotului (450 milioane de euro, in 2005 – 2007).
 • Un tren petrolier a deraiat in Canada, soldandu-se cu 47 de victime.
 • Presedintia Uniunii Europene a revenit, de la 1 ianuarie 2013, Irlandei, apoi Lituaniei, iar Marea Britanie a preluat conducerea G8 (Grupul celor 8) al celor mai puternice state din punct de vedere economic, militar si tehnologic.
 • Deschiderea Jocurilor Francofoniei, in septembrie 2013, la Nice. 77 de state sunt membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei, iar limba franceza este vorbita, la ora actuala, de peste 900 milioane de persoane.
 • Un taifun, in Filipine, a cauzat moartea a peste 10 000 de oameni, fiind considerat unul dintre cele mai violente din ultimii 30 de ani.
 • Paul Walker, actor si producator american, si-a pierdut viata intr-un accident de masina.
 • Decesul lui Nelson Mandela, detinut politic, intre 1963 – 1990, primul presedinte de culoare din Africa de Sud, intre 1994 – 1999.
 • Un oras francez – Marseille – si unul slovac – Kosice – au fost alese pentru a fi capitale europene ale culturii.
 • Anul 2013, dupa zodiacul chinezesc, a fost anul Sarpelui si se incheie la 30 ianuarie 2014, cand incepe anul Calului Verde de Lemn, previziunile dintr-o astfel de perspectiva parand a fi, din diverse motive, tot mai populare in mass-media de pretutindeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.