Experiențele de detașare de corp denumite și proiecții astrale sunt un fenomen controversat. Deși unele par a fi dificil de etichetat ca fiind mărturii false, explicația acestor experiențe rămâne sub semnul întrebării. Este de la sine-înțeles că misticii și adepții parapsihologiei au o altă opinie față de oamenii de știință ce au cercetat fenomenul.

vise, halucinații sau realitate
vise, halucinații sau realitate sursa: www.medicalnewstoday.com/articles/262888.php

Experiențele de detașare de corp au loc în unele situații specifice. Multe se petrec atunci când persoana doarme, în etapa somnului profund (de aceea s-a explicat că sunt pur și simplu vise). Altele au loc în timul unui eveniment dureros sau stresant, precum accidente, dureri, operații (de aceea au fost numite halucinații induse de stres sau de drogurile administrate în timpul operațiilor). Altele au loc în timpul experiențelor la limita morții (de aceea s-a explicat că sunt vedenii cauzate de anumite procese în creier, procese cauzate în special de lipsa de oxigen).

Fapt este că aceste experiențe în care persoana iese din propriul corp există din cele mai vechi timpuri. Oamenii primitivi, explică antropologii, au creat ideea de suflet în urma acestor experiențe trăite în general în timpul viselor. Dacă în somn, persoana putea fi prezentă în alte locuri, atunci omul primitiv și-a explicat aceasta prin existența unei părți care se poate desprinde de corpul material, existența unui suflet.

Se știe faptul că experiențele de detașare de corp nu sunt într-atât de rare precum am crede și că ele se manifestă în genere în somn, într-o stare de conștiință alterată (efect al substanțelor psihotrope, ce modifică conștiința) sau într-o stare de stres intens sau frică intensă.

Misticii și adepții filosofiilor orientale vorbesc despre un trup astral, un trup eteric și un trup fizic, toate legate între ele atât timp cât persoana este în viață. Totuși, corpul astral se poate detașa de cel fizic și se poate deplasa în spațiu – de aici denumirea de proiecții astrale. Există persoane care spun că se pot detașa de trupul lor fizic prin voință și meditație.

Trupul eteric, sufletul în termenii noștri, este independent de celelalte două și este singurul etern. Trupul astral este ca un înveliș, este legat de cel fizic, dar se poate detașa. Trupul fizic nu poate supraviețui fără celelalte și este primul ce moare (trupul astral mai trăiește o perioadă după moartea celui fizic).

Experiențele de detașare de corp – vise, halucinații sau realitate?

Oamenii de știință au fost bineînțeles interesați de aceste fenomene. Un experiment interesant, deși neconcluziv, a fost efectuat în anii 60 de către doctorul Charles Tart, psiholog de la Institutul de Psihologie Transpersonală din California. Având în vedere frecvența experiențelor de detașare de corp din timpul somnului, acesta și-a propus monitorizarea a doi subiecți în vreme ce dorm. Persoanele alese pentru experiment, o femeie și un bărbat, susțineau că au deseori acest tip de proiecții astrale.

Citește și:  Akkad – Capitala marelui imperiu ce a condus în Mesopotamia antică

Psihologul a dorit astfel să facă un test. A amplasat pe un dulap din laborator o foaie pe care era scris un număr; numărul putea fi citit doar dacă persoana ar fi plutit deasupra dulapului (sau dacă ar fi urcat pe o scară, ceea ce era imposibil, subiecții fiind monitorizați). Apoi, a cerut fiecăruia pe rând să petreacă câteva nopți în laborator, urmând a fi monitorizați în timpul somnului. Doctorul urmărea să măsoare mișcările REM, să înregistreze ritmul cardiac și activitatea creierului prin electroencefalogramă. Astfel, dorea să vadă ce reacții fiziologice se petrec în organism când subiecții spuneau că se detașează de corp.

Bărbatul a declarat că a experimentat de două ori o proiecție astrală în penultima noapte din cele 9 în care a fost monitorizat. Potrivit spuselor sale, și-a părăsit trupul și a ajuns într-un loc necunoscut cu persoane necunoscute care nu l-au putut vedea. Apoi, în a doua experiență, a ajuns în camera de echipamente a spitalului, apoi într-un birou din spital unde a văzut-o pe tehniciana spitalului vorbind cu un bărbat. Deși tehniciana a declarat că exact în acel moment se afla într-adevăr în birou cu soțul ei, experimentul a fost declarat eșuat, căci bărbatul nu putuse furniza alte dovezi (în plus, nu se afla în faza somnului profund când a declarat că și-a părăsit trupul).

experiente - moarte
experiente – moarte

Al doilea experiment cu femeia s-a dovedit mai interesant. Ea a declarat că a avut mai multe experiențe de detașare de corp câte nopți a fost monitorizată. În noaptea a patra, a fost capabilă la trezire să ofere numărul care fusese pus sus pe dulap: 25132.

Profesorul de psihologie s-a ferit însă să declare că experimentul său ar dovedi realitatea proiecției astrale. S-a limitat doar la a dovedi că și aceste experiențe de tip paranormal pot și trebuie să fie supuse unui studiu științific.

Mai recent, experții în neurologie afirmă că nu există nimic paranormal în experiențele de acest tip. S-a dovedit că, în urma unei stimulări electrice în anumite zone ale creierului, percepția oamenilor asupra realității și asupra propriului trup este distorsionată.

Când li se aplică mici curenți electrici în anumite arii ale creierului, apar percepții și senzații ciudate. De exemplu, senzația că ieși din corpul tău și că plutești deasupra sa, sau senzația că există un corp aproape invizibil, o umbră lângă tine (umbră care este de fapt percepția propriului tău trup).

Toate aceste experiențe ar ține, așadar, de modul de funcționare și de stimulare al creierului uman (de aceea se manifestă în stări speciale, precum cea de somn profund, cea de meditație profundă, cea de stres sau frică, cea de durere sau starea influențată de substanțe psihotrope).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.