Călătoria lui Francis Drake în jurul lumii a fost cu adevărat faimoasă pentru că, chiar dacă cu 50 de ani înainte Magellan navigase în jurul lumii, Drake era primul englez care făcea acest lucru. Doar numele Drake duce la o imagine de aventură pe mare.

El s-a aflat pe mare încă de la 15 ani, atunci fiind ucenic al unui comandant de vas comercial care făcea drumuri între Anglia și Olanda. În 1567, Drake călătorea la bordul navei Judith într-o expediție la așezările spaniole din America, sub comanda lui John Hwaskins. Aceștia au reușit să ajungă și chiar să fure comori, scăpând cu greu din mâinile spaniolilor.

Sir Francis Drake1

Doi ani mai târziu, Drake pornește iar la drum, dar de data acesta la comanda propriilor nave, cu un echipaj de 73 de oameni și cu scopul de a pune mâna pe unul din porturile spaniole și a le goli de comori. Călătoria a fost încununată cu un mare succes, Drake fiind primul englez care a văzut Oceanul Pacific.

În 1573, Francis Drake ajunge în Anglia cu veștile sale minunate iar în scurt timp pune la cale împreună cu regina un plan de a prăda bogățiile păzite de spanioli. Regina Elisabeta îi promite ajutor cu condiția ca subiectul expediției să rămână un mare secret.

Astfel, navele au fost cumpărate sub pretextul unei expediții în Egipt. Inițial erau doar 3 nave, Pelican, Merygold și un vas cu provizii, pentru ca mai apoi să apară și un vas misterios numit Elizabeth. Echipajul era format din 150 de oameni iar vasele erau echipate cu cele mai noi și performante arme.

Au fost angajați chiar și muzicieni pentru a întreține atmosfera. Nava amiral a fost mobilată cu cea mai bună și frumoasă mobilă. Avea boluri și căni de argint iar farfuriile erau aurite și gravate cu emblemele familiilor. Cabina comandantului era plină de parfumuri, aduse de însăși regina.

Odată terminate toate pregătirile, Drake și echipajul său pleacă din portul Plymouth pe 15 noiembrie 1577 cu direcția Alexandria, cel puțin așa credea echipajul. Ajunși pe Insulele Capului Verde în siguranță, obiectul expediției nu mai putea fi ținut secret. Drake le aduce la cunoștință tuturor planul și împreună pornesc la traversarea Oceanului Atlantic.

Pe 5 aprilie le apare în zare coasta Braziliei. Din păcate, vremea rea și apele învolburate le fac imposibilă ancorarea. Așa se face că pentru următoarele 6 săptămâni vale au încercat din greu să coboare spre sud. Abia pe 20 iunie reușesc să ajungă în portul St. Julian, pe malul Patagoniei. Acolo au fost întâmpinați de o priveliște sumbră, scheletul atârnat cu mulți ani înainte de către Magellan.

Citește și:  Trădători notorii ai istoriei – 3 cazuri ce au rămas cunoscute de-a lungul timpului

Soarta face ca istoria să se repete. De-a lungul călătoriei, Drake a avut motive de a-l suspecta pe adjunctul și prietenul său Doughty de mai mult decât neascultare, fapt ce putea să pună în pericol succesul expediției.

Așa se face că un consiliu este numit pentru a-l judeca pe Doughty în conformitate cu legea engleză. După un proces de două zile, acesta este găsit vinovat și condamnat la moarte.
Odată execuția terminată, aceștia se aflau în mijlocul iernii și au fost nevoiți să rămână în port până în luna august. Ei au găsit strâmtoarea Magellan iar după 16 zile au ajuns în apele Oceanului Pacific.

Sir Francis Drake11

În apele Pacificului nu au avut parte de o soartă bună. Vântul puternic și valurile uriașe i-au purtat în toate direcțiile. Marygold se scufundă iar Elizabeth se decide să se întoarcă acasă. Singurul rămas este Pelican, care își schimbă numele în Golden Hind. După aproape 2 luni de furtuni, Drake ancorează în cel mai sudic punct cunoscut până atunci.

Se hotărăște să schimbe cursul de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud. Ei au călătorit de-a lungul coastei până au ajuns în Valparaiso. Acolo au găsit o mare navă spaniolă încărcată cu comori din Peru. Drake și echipajul capturează echipajul spaniol și mută comoara pe nava lor.

Ei au navigat apoi spre nord la Lima și Panama iar în drumul lor au jefuit toate navele spaniole întalnite. Știind că jafurile făceau imposibilă întoarcerea acasă pe aceeași rută, se hotărăsc să continue drumul spre nord în căutatea unei noi rute.

Vremea din ce în ce mai rece îi determină să ancoreze în ceea ce acum este portul San Francisco. Acolo ei au fost întâmpinați de localnici, care îi considerau niște zei. Drake părăsește zona pe 23 iulie 1579.

După aproape 3 ani de călătorii, Drake și echipajul său ajung în portul Plymouth. Odată ajunși, sunt primiți ca niște eroi iar regina îl cheamă pe Drake pentru a-i povesti minunata sa aventură. Pe mica navă a fost ținut un mare banchet, unde însăși regina a fost prezentă iar Drake a fost ridicat la rangul de cavaler. El avea să moară în 1596, acolo unde și-a petrecut și mare parte din viață, pe mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.