Din categoria femeilor care conduc lumea face parte si Dilma Rousseff, prima femeie presedinte din Brazilia, care a ocupat aceasta functie incepand cu luna ianuarie a anului 2011. De asemenea, ea a fost numita si seful Cabinetului prezidential, fiind supranumita “Doamna de Fier” a Braziliei. Nascuta pe 14 decembrie 1947, este fiica unui emigrant bulgar, pe nume Pedro Rousseff, ce detinea functia de avocat si a profesoarei Dilma Jane da Silva. Provenind dintr-o familie cu o buna stare materiala, studiaza la scoala cu internat Colégio Nossa Senhora de Sion, institutie de invatamant ce era condusa de maicute. Cand era foarte mica visa sa devina balerina, iar dupa ce a invatat sa citeasca, a devenit pasionata de literatura.
La varsta de 14 ani, Dilma Rousseff isi pierde tatal, iar in anul 1964 paraseste scoala de maicute, pentru a studia la Central State High School, o scoala publica, in care a devenit interesata de situatia politica a tarii sale. Pe cand avea 16 ani se inscrie in “Politicile Muncitorului”, (POLOP), acesta fiiind un grup ce avea ca scop promovarea socialismului. O prioritate pentru adolescenta braziliana o reprezenta lupta impotriva regimului militar care se afla la conducerea Braziliei, incepand cu anul 1964, cand domnia “securitatea nationala” se afla la putere. Extrem de curajoasa si manata de un puternic simt patriotic, ea se alatura unei miscari clandestine, care rapea diplomati straini pentru a salva vietile detinutilor politicilor si a militantilor, dandu-i pe cei pe care ii rapeau in schimbul celor pe care intentionau sa ii elibereze.
Membra a organizatiei “Colina”, Dilma Rousseff a devenit o veritabila revolutionara, insa nu a folosit niciodata arme. Cu toate ca ea nu a utilizat arme, a fost arestata pentru trei ani si torturata in inchisoarea din Sao Paolo, de catre politia secreta braziliana, fiind acuzata de “subversiune”. Dupa ce il cunoaste pe Cláudio Galeno Linhares, care era membru al POLOP, in anul 1968 se casatoreste cu acesta, dupa o relatie de un an in care isi dadeau intalnire. Din cauza organizatiei din care faceau parte si a documentelor organizatiei, pe care politica dorea sa le descopere, cei doi sunt nevoiti sa nu mai locuiasca in apartamentul pe care il detineau, ci separat, pe unde apucau.
Din nefericire, casnicia militantei Dilma Rousseff cu Galeano se destrama, fiind considerata esuata, insa nu va ramane singura. Ea il cunoaste pe avocatul Carlos Franklin Paixão de Araújo, in varsta de 31 de ani, de care se va indragosti. Ales unul dintre cei sase lideri ai organizatiei Var Palmares, care era o organizatie politico-militara, ce avea ca scop instaurarea socialismului, viitoarea presedinta a Braziliei a fost unul dintre liderii VAR Palmares si una dintre persoanele importante pentru realizarea revolutiilor. De asemenea, rapoartele politiei indica ca aceasta a fost creierul unui furt ce a avut loc pe 18 iunie 1969, in Rio de Janeiro, in urma caruia s-au furat 2,5 milioane de dolari. Desi ea a negat de trei ori participarea la acest furt, ea este cea insarcinata cu administrarea banilor, astfel incat, din acesti bani, ea a cautat un adapost, a platit salariile pentru militanti si a achizitionat un Volkswagen Beetle.
Dupa arestarea lui José Olavo Leite Ribeiro, Dilma Rousseff este arestata si torturata pentru 22 de zile, atat prin soc electric, cat si prin lovituri puternicer, trecand printr-o tortura ingrozitoare, ce i-a determinat pe multi sa fie uimiti ca a supravietuit. Dupa trei ani petrecuti in inchisoare, la sfarsitul anului 1972 paraseste inchisoarea, suferind de probleme cu glanda tiroida. Dupa un scurt timp petrecut cu familia, in incercarea de a se insanatosi, se muta in Porto Alegre, unde Carlos Araújo era arestat si urma sa isi sfarseasca pedeapsa. Interesata sa isi continue studiile, se intoarce la facultate, iar in anul 1976, pe 27 martie, da nastere primului sau copil, Paula, si singurului rezultat in urma casatoriei cu Carlos Araújo.
In anul 1975, Dilma Rousseff incepe sa lucreze pentru guvern, iar in anul 1986 este numita sef pe finante in Porto Alegre. Detine aceasta functie pana in anul 1988, cand se implica in campania electorala a sotului sau, care dorea sa devina primar in Porto Alegre. In anul 1993 este numita secretar al energiei, ramanand in aceasta pozitie pana in anul 1994, an in care se incheie si casnicia cu Araújo, dupa 24 de ani in care au fost casatoriti. In anul 1995 se indeparteaza de politica si lucreaza ca editor la revista “Economic Indicators’, insa este numita din nou secretar al energiei, de aceasta data de catre guvernatorul Olivio Dutra.
Dupa ce Luiz Inácio Lula da Silva detine puterea, in fruntea Partidului Muncitorilor, pe care Dilma Rousseff il sustine, este numita Ministru al Energiei, in anul 2003, functie pe care o detine cu succes. Dupa doi ani in care detine aceasta functie si dupa toata perioada in care a activat in domeniul energiei electrice, s-a asigurat ca statul este scutit de restrictiile la electricitate ce afectau intreaga tara si a construit centrale electrice si diguri, cat si 1000 de kilometri de retele electrice. In anul 2005 este numita seful Cabinetului prezidential, urmand ca cinci ani mai tarziu, dupa o lunga serie de zvonuri, sa isi declare candidatura pentru presedentie.
Dupa ce, in anul 2009, Dilma Rousseff invinge cancerul limfatic, sprijinita de partidul politic din care facea parte, in anul 2010 candideaza pentru presedentie, iar pe 1 ianuarie 2011 este numita Presedinte al Braziliei, simitind, dupa cum ea insasi a declarat, ca nu isi reprezinta doar tara, ci si femeile din intreaga lume, care sunt neindreptatite si ale caror drepturi le sunt incalcate. Ea este un exemplu pentru femeile din intreaga lume, fiind, pe buna dreptate, supranumita “Doamna de Fier “ a Braziliei, deoarece a adus o mare contributie dezvoltarii tarii si fiind una dintre persoanele care au luptat impotriva regimului politic militar, cu pretul libertatii.