Alaturi de Sarmiza Bilcescu, prima femeie din lume Doctor in Drept, in Romania se remarca Ella Negruzzi, care este prima femeie din tara ce a fost acceptata intr-un barou. Aceasta s-a nascut in 11 septembrie 1876, in satul Hermeziu, din comuna Trifesti a judetului Iasi. Este fiica lui Leon C. Negruzzi, un om politic si scriitor din Iasi, sora mai mica a generalului Mihai Negruzzi si nepoata lui Costache Negruzzi. Provenind dintr-o familie de intelectuali, in care aspiratiile inalte sunt firesti, era normal ca aceasta sa devina o femeie extrem de ambitioasa, care visa la o cariera stralucita in avocatura si nu doarea sa lase pe nimeni sa ii stea in cale.

Ella Negruzzi
Ella Negruzzi sursa: http://museu2009.blogspot.com/2015/06/elena-ella-negruzzi-prima-femeie-avocat.html

Pe cand Ella Negruzzi era mica, ea si fratele sau raman fara tata, insa fratele mai mic al tatalui, Iacob Negruzzi, care era Presedinte al Academiei Romane si detinea functia de profesor la Universitatea din Iasi, se ocupa ca cei doi copii sa aiba parte de o educatie exemplara, lucru care il indeplineste fara sa dea gres, pentru ca atat nepoata, cat si nepotul sau devin oameni cu cariere de succes.

Ella Negruzzi primeste toata instruirea de care considera ca are nevoie in Iasi, in acest oras ea urmeaza atat scoala primara, cat si liceul, la Colegiul Mihai Eminescu de astazi, care se numea pe atunci Externatul Secundar de Fete si facultatea, in cadrul Facultatii de Drept din Iasi. Fiind o femeie care studia dreptul, nu i-a fost usor nici pe perioada facultatii, dar nici atunci cand a incercat sa isi primeasca dreptul de a pleda, datorita prejudecatilor vremii.

Absolventa a Facultatii de Drept din Iasi, in anul 1914, Ella Negruzzi solicita admiterea in Baroul Iasi, insa nu este acceptata, pe motiv ca nu detinea drept de vot, avocatii fiind obligati sa detina dreptul de a vota. Fara sa se dea batuta, aceasta se lupta pentru a-si obtine dreptul de a fi acceptata de Barou prin sase ani de procese, ce se finalizeaza favorabil pentru ea. Astfel, devine prima femeie avocat din Romania.

Pentru prima data, Ella Negruzzi lucreaza ca avocat in Baroul Covurlui din judetul Galati si incepand cu anul 1919 incepe sa profeseze in Baroul din capitala. In ciuda tuturor dificultatilor pe care le-a intampinat, se dovedeste a fi un avocat de exceptie, devotat profesiei si manata de dorinta de a-i ajuta pe cei care aveau atat de mult nevoie. Ea insasi fiind o victima a discrimarii si traind pe propria piele nedreptatile la care erau supuse la acea vreme femeile, isi dedica o mare parte a vietii luptei pentru drepturile femeilor.

Cu scopul de a contribui la integrarea femeilor in societate si de a le asigura o viata mai buna, intr-o tara in care femeile sunt egale barbatilor, Ella Negruzzi intemeiaza asociatia „Emanciparea femeii”, a carei presedinta este. Prin intermediul acestei societati a cerut sa se faca dreptate femeilor, atat pentru cele din mediul urban, cat si pentru cele din mediul rural. Femeile de la sate erau mult mai afectate de traiul intr-o lume a barbatilor, motiv pentru care ea pune un accent deosebit pentru sprijinirea acestora. Organizeaza cercuri culturale si infiinteaza camine culturale, prin intermediul carora le arata femeilor din sate cum sa se ocupe de singurele ocupatii pe care le aveau, educarea copiilor si organizarea unei gospodarii cat mai bune.

Citește și:  Femei celebre - Vera Renczi

Ella Negruzzi este figura reprezentativa din perioada interbelica in ceea ce priveste lupta pentru drepturile femeilor, constienta ca integrarea femeilor in societate si crearea de posibilitati pentru acestea de a se afirma nu erau decat pasi catre o societate mai buna. In acelasi timp, stia ca pentru toate acestea femeile trebuiau sa se poata dezvolta, ca sa poata sa isi construiasca o cariera si sa devina independente.

Costache Negruzzi, unchiul Ellei Negruzzi, Foto: bucuriavietii.wordpress.com
Costache Negruzzi, unchiul Ellei Negruzzi, Foto: bucuriavietii.wordpress.com

In anul 1936 Ella Negruzzi este fondatoarea organizatiei „Frontul feminin”, conceputa pentru a contribui la emanciparea femeii. A organizat numeroase intruniri, prin care le ajuta pe femei sa constientizeze drepturile pe care le detin si le impulsioneaza sa isi ceara aceste drepturi, fie ele politice, fie economice, sociale sau culturale. Toata viata ei si-a dedicat-o sustinerii si protejarii femeilor, facand tot ce i-a stat in putinta pentru a transforma emanciparea femeilor, din tel in reusita.

Lupta impotriva razboiului nu este singura lupta pe care avocatul Ella Negruzzi a avut-o de castigat, astfel, dupa instaurarea fascismului in Germania, a gasit resurse pentru a lupta si impotriva razboiului, incepand cu anul 1935, atunci cand este infiintata organizatia „Grupul avocatilor democrati”, din cadrul careia face parte. Aceasta lupta nu a dus-o singura, deoarece au luptat alaturi de ea, in aceasta organizatie, intelectualii epocii.

In anul 1930 Ella Negruzzi este aparatoarea comunistei Ana Pauker. Pe langa cariera sa de avocat, rolul de militanta pentru drepturile femeilor este acela care i-a adus cea mai mare recunostinta, fiind considerata motivul pentru care, femeile din Romania pot profesa astazi meseria de avocat cu un mare succes, fiind respectate si nemaifiind necesar sa depaseasca o perioada de 6 ani de procese, pana sa obtina dreptul de a pleda. Daca astazi femeile detin drepturi social politice, ea este cea care a luptat pentru ca acestea sa fie obtinute.

Ella Negruzzi s-a remarcat atat in avocatura, cat si in publicistica si ca militanta pentru drepturile femeii, misiune pe care incearca sa o indeplineasca pana la sfarsitul vietii, de pe 9 decembrie 1948.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.