Alaturi de personaje precum Herta Bothe, Maria Mandel, Juana Bormann sau Ilse Koch, Irma Grese este una dintre cele mai periculoase femei criminale ce au facut parte din conducerea lagarelor de concentrare in perioada nazista, fiind si printre putinele femei care au detinut o functie de conducere intr-un lagar de concentrare. Inca de mica a dat semne ca in spatele infatisarii frumoase, se ascunde o personalitate puternica, capabila de o cruzime nefireasca, demonstrand un mare interes fata de organizatia de tinere naziste numita “League of German Girls”.

Irma Grese s-a nascut pe 7 octombrie 1923, in Wrechen, Germania si era fiica unui muncitor si membru al Partidului Nazist, Alfred Grese. In anul 1936, mama sa, Berta Grese, se sinucide, pe cand fiica avea 13 ani. In scoala primara este recunoscuta pentru placerea cu care isi teroriza colege, iar la doi ani dupa moartea mamei, in anul 1938 paraseste scoala elementara, pentru a munci pentru sase luni in agricultura, la o ferma. Dupa aceste sase luni lucreaza tot pentru o perioada de jumatate de an la un magazin in Lunchen.

La varsta de 15 ani, Irma Grese a mers la un spital in Hohenluchen unde a stat pentru doi. Dorindu-si mult sa devina asistenta medicala, isi incearca norocul, insa nu este acceptata si este trimisa in lagarul de concentrare Ravensbrück unde isi incepe cariera de angajat intr-un lagar nazist, urmand dupa acesta sa lucreze Bergen-Belsen şi Auschwitz. La Auschwitz a devenit a doua femeie ca autoritate, aflandu-se atat printre primele femei care detineau o functie de conducere, cat si printre cele mai tinere femei angajate ale lagarelor naziste.

Numita “Frumoasa bestie”, datorita frumusetii sale rapitoare, ce contrasta cu sadismul de care a dat dovada, Irma Grese este acuzata la 17 noiembrie 1945 si condamnata la pedeapsa cu moartea, urmand sa fie executata prin spanzurare de Craciun, odata cu o alta criminala nazista, Juana Bormann. Avand doar 22 de ani, devine cea mai tanara femeie care a fost condamnata la moarte de legea britanica a secolului al XX-lea. In urma Procesului Belsen, in care a fost acuzata de crime impotriva comunitatii, este numita nu doar “Frumoasa Bestie”, ci si “Bestia din Belsen”, “Hiena din Auschwitz”, toate acestea sugerand groaza oamenilor la auzul faptelor ingrozitoare comise de tanara nazista.

Irma Grese in tinerete, Foto: coolprofa.bloger.index.hr
Irma Grese in tinerete, Foto: coolprofa.bloger.index.hr

Irma Grese este acuzata de crime de razboi printre cele 44 de persoane care au fost acuzate in Procesul Belsen. Printre acuzatiile care i s-au adus se numara si relele tratamente aduse prizonierilor, torturandu-i in cele mai crude modalitati posibile. Astfel, ii biciua, asmutea cainii pe ei, ii batea pana la moartea, avand o placere sadica pentru a impusca prizionerii cu sange rece. Abuza de prizioneri atat fizic, cat si psihic, iar numarul celor ucisi este foarte mare.

Datorita cruzimii exagerate a actelor ei din lagarele naziste, Irma Grese a fost o persoana ingrozitoare, care actiona cu sange rece dintr-o placere frecvent intalnita in acea perioada. Indiferent de modalitatea la care apela pentru a tortura prizonierii, avand de ales intre a-i impusca, gaza, sau lasa cainii infometati sa ii ingrozeasca si mai tare, cei care au supravietuit lagarelor de concentrare in care lucra ea au povestit cu teroare despre una dintre cele mai de temut naziste cu care s-au confruntat.

Viata nazistei Irmei Grese este o sursa de inspiratie pentru “Angel: A Nightmare in Two Acts”, o drama realizata de Jo Davidsmeyer, care este publicata in anul 1995 in Wildside Press. De asemenea, personajul ei poate fi intalnit si in filme, care se concentreaza fie pe Procesul Belsen, fie pe executia ei, ilustrand unul din personajele terorii celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cu siguranta, ramane una dintre cele mai periculoase femei naziste, si cea mai tanara femeie condamnata la moarte de legea britanica a secolului al XX-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.